Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Parlament v Londonu (foto: Wikipedia)
Parlament v Londonu

Mayeva za popolno ločitev Velike Britanije od struktur Evropske unije

Svet | 17.01.2017, 15:36

V Veliki Britaniji so po junijskem referendumu o izstopu iz Evropske unije le dočakali načrt za to potezo. Premierka Theresa May ga je razgrnila danes. Napovedala je čisti brexit, kar pomeni popolno ločitev Otoka od struktur povezave.

Mayeva je najprej spomnila, da so prebivalci Velike Britanije pred pol leta glasovali za spremembe. "To so storili z odprtimi očmi. Sprejeli so dejstvo, da bo nadaljnja pot občasno negotova, a verjamejo, da bo vodila k svetlejši prihodnosti za njihove otroke in vnuke. Naloga te vlade je, da to omogoči." Mayeva se bo zavzela, da bo Velika Britanija iz tega obdobja izšla močnejša, pravičnejša in enotnejša ter z jasnejšo vizijo kot kdajkoli prej.

Poudarila je, da bo brexit celosten, vključno z izstopom iz skupnega trga Evropske unije, njena država ne želi posebnega odnosa, to je delnega ali pridruženega članstva, torej ničesar, kar bi lahko pomenilo pol znotraj pol zunaj povezave. Hkrati je napovedala, da bo London skušal skleniti nov carinski dogovor, ki bo omogočal čim svobodnejšo trgovino in storitve.

"Velika Britanija želi ostati dobra prijateljica in soseda Evrope." Mayeva je povezavo opozorila, da bi kaznovalen pristop pri pogajanjih o brexitu lahko škodil obema stranema, razkrila je še, da bo končni dogovor potrjeval britanski parlament. "Lahko potrdim, da bo vlada ta dogovor predložila v odločanje obema domovoma." Mayjeva želi postopek razdružitve z Evropsko unijo s sprožitvijo 50. člena lizbonske pogodbe začeti do konca marca.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...