Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropski parlament še brez predsednika - bo odločil šele četrti krog volitev?

Svet | 17.01.2017, 15:28

Evropski parlament voli novega predsednika. Favorit za ta položaj je Antonio Tajani iz vrst Evropske ljudske stranke, ki je v dveh krogih dobil največ glasov, a še vedno ne dovolj, da bi edina neposredno voljena ustanova lahko razglasila ime naslednika Martina Schulza za prihodnji dve leti in pol.

Poleg Tajanija želi na čelo Evropskega parlamenta stopiti še pet kandidatov: Gianni Pittella iz vrst socialistov in demokratov, Helga Stevens iz vrst Evropskih reformistov in konservativcev, Jean Lambert iz vrst Zelenih, predstavnica združene levice Eleonora Forenza ter Laurentiu Rebega iz Evrope svobode in neposredne demokracije.

Še pred prvim krogom volitev je od kandidature odstopil vodja liberalcev Guy Verhofstadt. Njegova politična skupina se je namreč z Evropsko ljudsko stranko dogovorila za sodelovanje, oblikovali sta proevropsko koalicijo za reformo in krepitev povezave. Med prednostnimi nalogami sta poudarili predlog Evropski komisiji in Evropskemu svetu za vzpostavitev skupnega razmisleka o prihodnosti stare celine, krepitev strategije za rast, stabilnost, trajnosten razvoj in naložbe ter uresničevanje pariškega podnebnega dogovora. Zavzeli sta se tudi za uporabo obstoječih instrumentov v primeru kršitev temeljnih evropskih načel in vrednot ter ustanovitev novega mehanizma Evropske unije za demokracijo, vladavino prava in temeljne pravice. Med prioritetami sta omenili še krepitev evropskih varnostnih kapacitet in sodelovanje Evropskega parlamenta v pogajanjih o brexitu.

S Verhofstadtovo potezo so se močno povečale možnosti za zmago Tajanija, kar se je pokazalo po dveh krogih volitev. V prvem je kandidat Evropske ljudske stranke prejel 274, v drugem 287 glasov. Tretji krog bo ob 17.30. Če Evropski parlament tudi po tem ne bo dobil predsednika, se bosta v četrtem krogu ob 21h pomerila evropska poslanca z največ glasovi v tretjem krogu. V primeru neodločenega izida bo predsednik Evropskega parlamenta postal starejši kandidat.

Tajani je v svoji predstavitvi pozval k spremembam, pri čemer bi bil kot predsednik Evropskega parlamenta zagovornik vseh. "Potrebujemo predsednika, ne premierja, ter bolj demokratično Evropo, ki se ne bo zapisala v trdnjavo v Bruslju temveč se bo približala državljanom." Pitella je znova izključil možnost velike koalicije z Evropsko ljudsko stranko. "Velike koalicije ne bo nikoli več. Ne bo privilegiranega dogovora med velikimi." Kot je dodal, potrebujemo večjo preglednost kot do zdaj in pogumnejšo Evropo. Stevensova je poudarila, da zna dobro poslušati, čeprav je gluha. Forenza je dejala, da zastopa upanje na spremembe in diskontinuiteto v Evropskem parlamentu. K spremembam je pozval tudi Rebega, ki je brexit označil za prvi alarm za Evropske unije. Lambertova je izrazila upanje, da bodo imeli poslanci pogum, da izberejo žensko iz manjše politične skupine, kot so Zeleni.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...