Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Cerkev odprta brezdomcem (foto: Družina)
Cerkev odprta brezdomcem

Cerkev ob mrazu na pomoč brezdomcem in beguncem

Svet | 16.01.2017, 14:11 Marjana Debevec

Cerkev si v tem obdobju hladnega vremena prizadeva pomagati najranljivejšim skupinam, med katerimi so brezdomci in begunci. Ti so tudi najpogostejše žrtve snega in nizkih temperatur. V Rimu so brezdomcem dali na razpolago neko cerkev, v Srbiji pa si Karitas skupaj s pravoslavno dobrodelno organizacijo prizadeva pomagati številnim beguncem.

Zaradi ostrega zimskega vremena je Vatikan v rimski četrti Trastevere eno izmed cerkva preuredil v zasilno prenočišče za brezdomce. V cerkvi sv. Kalista tako že dober teden dni prenočuje približno trideset brezdomcev. Postelje v cerkvi in sosednjih prostorih naj bi bili skupaj s sanitarnimi prostori potrebnim na voljo do konca zimskega obdobja. Oskrbo brezdomcev je prevzela človekoljubna katoliška Skupnost sv. Egidija.

Karitas v Srbiji pa si skupaj s človekoljubno organizacijo srbske pravoslavne Cerkve »Philanthropia« prizadeva pomagati beguncem, ki so v življenjski nevarnosti zaradi izredno nizkih temperatur. Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress povedal, da so skupno zabeležili pomoč 7.500 beguncem, vendar je resnična številka najverjetneje še višja. Med begunci, ki zmrzujejo v beograjskih zasilnih zatočiščih, je po njegovih besedah veliko mladih in mater z otroki. Karitas in Philanthropia pa oskrbujeta tudi domačine, ki so zaradi snega in ledu odrezani od sveta, posebej ostareli.

Najbolj dramatičen je položaj na meji z Madžarsko, kjer kampirajo številni begunci, v upanju, da bodo uspeli priti v Evropsko unijo.

V pogovoru za Kathpress je nadškof Hočevar še povedal, da se v ekumenskih odnosih v Srbiji naposled dogajajo manjši premiki. Cilj sodelovanja je skupno obhajanje 1.700. obletnice nicejskega koncila leta 2025. Na beograjski teološki fakulteti so že pripravili veliki katoliško-pravoslavni simpozij, sledilo naj bi jih še več.

Nujna tema razprav med katoliško in srbsko pravoslavno Cerkvijo je med drugim odnos do polpretekle zgodovine in spor zaradi kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Srbska pravoslavna Cerkev temu namreč ostro nasprotuje, ker Stepincu in hrvaški katoliški Cerkvi pripisuje sokrivdo za poboj in preganjanje srbskih pravoslavnih vernikov v obdobju nacizma. Papež Frančišek je zato naročil ekumensko sodelovanje pri preverjanju zgodovinskih podatkov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...