Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Trump vztraja pri mehiškem zidu in odpravi zdravstvene reforme

Svet | 12.01.2017, 16:06

Donald Trump je prvič po izvolitvi za predsednika ZDA stopil pred predstavnike sedme sile. Na novinarski konferenci, ki je bila tudi prva po lanskem juliju, je napovedal, da si bo prizadeval za nova delovna mesta. Vztrajal bo pri gradnji zidu na meji z Mehiko in odpravi zdravstvene reforme Baracka Obame, ki se poslavlja z mesta prvega moža svetovne velesile. Trump se je ostro odzval na poročanje o tem, da ima Rusija o njem kočljive informacije.

Trump je ob napovedi o zagotavljanju novih delovnih mest pustil pri miru konkretna podjetja, a izrekel močno kritiko farmacevtski industriji, saj ima po njegovem preveč moči ter gromozansko služi z javnimi razpisi za vladna programa zavarovanja za starejše in revne. Napovedal je korenite spremembe razpisov na tem področju. Po odpravi Obamove zdravstvene reforme namerava prav tako hitro najti ustreznejšo rešitev, a o podrobnostih še ni spregovoril.

Med načrti, ki jih je razkril že v času volilne kampanje, ostaja gradnja zidu med ZDA in Mehiko, ki jo bo po njegovih besedah ali v gotovini ali kako drugače plačala soseda. Njen predsednik Enrique Nieto je že povedal, da Mehika tega ne bo storila. Ob tem je dodal, da bodo odnosi v ZDA v tem letu izziv, na katerega namerava odgovoriti z dialogom in diplomacijo.

Trumpovo novinarsko konferenco so vsekakor zaznamovale navedbe televizije CNN in še nekaterih medijev, da ima Rusija informacije, ki bi Trumpa lahko očrnile. "Vse je laž, gre za izmišljotine," je bil jasen Trump. Ugibal je, ali so kočljive informacije v javnost spravili ameriški obveščevalci.

Prvič do zdaj je dovolil možnost, da so Rusi morda res vdrli v računalnike demokratov, a je prepričan, da so za to odgovorni sami, ker se niso dobro zavarovali. Dodal je tudi, da izboljšanje odnosov med Washingtonom in Moskvo ne bi škodilo. "Če je Trump všeč Putinu, je to lahko le prednost, ne slabost."

Trump je še zatrdil, da se bo odpovedal vodenju svojega podjetja, čeprav pravila proti konfliktu interesov, tako je dodal, za predsednike ZDA ne veljajo. Podjetje bo predal sinovoma, ki bosta s sodelavci nove posle lahko sklepala le v ZDA in ne tudi v tujini. Imenoval bo še nadzornika za etična vprašanja. Kritiki menijo, da to ni dovolj.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...