Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:00

Obama se je poslovil od Američanov, Trump prvič po izvolitvi pred novinarje

Bela Hiša
Foto © Wikipedija

Barack Obama je imel sinoči v Chicagu svoj zadnji govor na mestu predsednika ZDA, preden bo 20. januarja predal oblast Donaldu Trumpu. Ta bo imel popoldne prvo novinarsko konferenco po izvolitvi. Čaka ga ogromno vprašanj.

Obama je v mestu, kjer je začel svoj politični vzpon, opisal dosežke zadnjih osmih let. Med drugim je omenil konec recesije, rast zaposlovanja in plač, dostop do zdravstva 20 milijonom državljanom, razcvet avtomobilske industrije, normalizacijo odnosov s Kubo, jedrski sporazum z Iranom in tudi odstranitev več deset tisoč teroristov na čelu z Osamo Bin Ladnom. Zagotovil je, da je svetovna velesila danes boljša in trdnejša, čeprav nekateri križi in težave ostajajo. Nadaljujejo se namreč rasne napetosti, Obama kot velik problem vidi tudi zapiranje ljudi v svoje lastne balone. Državljanom je zato ob slovesu priporočil, naj nehajo govoriti drug mimo drugega in se bolj poslušajo. "Tako na mlade kot na mlade po srcu se še zadnjič obračam kot predsednik. Prosim vas, verjemite. Verjemite v to, da ste lahko znanilci sprememb." V govoru se je Obama tudi zahvalil svojim sodelavcem, podpornikom, prostovoljcem ter tudi soprogi in hčerama.

Dan po tem Trumpa čaka prva novinarska konferenca od konca lanskega julija. Pred novinarje naj bi stopil v času senatnih zaslišanj treh svojih kandidatov za kabinetne položaje - za zunanjega ministra ter za ministrici za izobraževanje in za transport. Kandidat za ministra za domovinsko varnost je včeraj v senatu zagotovil zavezo ameriškim idealom raznolikosti in strpnosti, obljubil spoštovanje zakonov in tudi, da bo Trumpu vedno povedal to, kar misli. Negova prva naloga bo, tako je dodal, zapreti porozno južno mejo. Verjetno bo tudi o tem pred sedmo silo govoril Trump, ki je v volilni kampanji med drugim napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko, prepoved vstopa muslimanom v državo in izgon nezakonitih priseljencev.


Ne spreglejte: