Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Abbas in papež (foto: Radio Vatikan)
Abbas in papež

Papež in Abbas: Je rešitev dveh držav sploh mogoča?

Svet | 13.01.2017, 10:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri v Vatikanu sprejel palestinskega predsednika Mahmouda Abbasa. Do srečanja bo prišlo v dramatičnem trenutku, potem ko je minuli konec tedna palestinski atentator s tovornjakom v Jeruzalemu ubil pet izraelskih vojakov. Obenem pa bo Abbas odprl tudi palestinsko ambasado pri Svetem sedežu, potem ko je januarja lani v veljavo stopil dvostranski diplomatski sporazum.

Abbas je nedavni napad ostro obsodil, Palestinci v Gazi pa so dejanje proslavili. Izrael je medtem že napovedal ostre protiukrepe. Papež Frančišek pa je v ponedeljkovem nagovoru diplomatskemu zboru ostro obsodil zadnje teroristične napade in atentate ter pozval Izraelce in Palestince, naj znova vzpostavijo dialog. »Noben spor ne sme preiti v navado, katere se na videz ne moremo znebiti. Izraelci in Palestinci potrebujejo mir. Celotni Bližnji Vzhod nujno potrebuje mir«, je dejal sveti oče in znova podprl rešitev dveh držav na tem območju.

Medtem pa apostolski administrator latinskega patriarhata nadškof Pierbattista Pizzaballa rešitve omenjenega vprašanja v bližnji prihodnosti v takšni obliki ne vidi. Predvsem na strani Palestincev je vedno več obupa, poleg tega pa so razdeljeni tudi med seboj. Izraelci pa se po drugi strani ne želijo pogajati, je zatrdil. Zato se mu zdijo mirovna pogajanja, ki jih pripravljajo v Parizu, povsem utopična.

»Problem pri sporu med Izraelci in Palestinci, ki je pretežno politične narave, je v tem, da se nadaljuje z dinamiko, ki je vsem znana: zid, razdelitev, dramatični položaj za vasi, za družine«, je dejal Pizzaballa in poudaril, da mora svet spoznati kaj se v resnici dogaja ter najti politično rešitev, kar pa ni naloga Cerkve. Slednja stoji ljudem ob strani v kakršnikoli situaciji.

Povejmo še to, da bo jutrišnje srečanje med Abbasom in Frančiškom že peto po vrsti. Po obisku palestinskega predsednika v Vatikanu oktobra 2013 je Abbas maja 2014 Frančiška sprejel v Betlehemu. Junija istega leta se je Abbas skupaj z nekdanjim izraelskim predsednikom Shimonom Peresom odzval vabilu k molitvi za mir v Vatikanu. Maja 2015 pa sta se Frančišek in Abbas srečala med slovesnostjo ob kanonizaciji palestinskih redovnic v Rimu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...