Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski, ameriški in afriški škofje v Sveti deželi

Svet | 14.01.2017, 10:17 Marjana Debevec

Škofje koordinacijske skupine za Sveto deželo so danes začeli tradicionalno letno potovanje v kraje Jezusovega življenja, smrti in vstajenja. Trinajst škofov, ki prihajajo iz Evrope, Severne Amerike in Južne Afrike, se bo s kristjani v Sveti deželi srečalo med 14. in 19. januarjem.

Romanje bodo začeli v Jafi, kjer bo potekala tradicionalna »maša narodov«, udeležili pa se je bodo predstavniki različnih narodnih skupnosti, ki živijo v Izraelu. V Tel Avivu bodo obiskali pastoralni center za migrante.

Ena od osrednjih tem pogovorov bo 50. obletnica okupacije, ki jo bodo zaznamovali z obiski Betlehema, Hebrona in vzhodnega Jeruzalema. Odprli bodo vprašanje trenutnega dialoga med Izraelci in Palestinci ter obiskali kraje, kjer ta dialog v spoštovanju že poteka kot je na primer Šotor narodov.

Poleg pogovorov in razprav so na programu tudi trenutki molitve in vsakodnevno obhajanje evharistije v različnih katoliških župnijah na območju Betlehema. Predvidena so še srečanja s škofi Svete dežele, profesorji in študenti betlehemske univerze, diplomati in odgovornimi pri različnih katoliških karitativnih organizacijah. 18. januar, ko bomo začeli molitveno osmino za edinost kristjanov, bo v celoti posvečen ekumenskemu dialogu: na programu je srečanje z verskimi voditelji v Sveti deželi ter molitveni dogodek v anglikanski cerkvi v Jeruzalemu. Škofje bodo prav tako obiskali krščanske skupnosti v Gazi.

Že pred potovanjem ameriških, evropskih in afriških škofov v Sveto deželo, pa so lanskega oktobra tja prvič skupaj odpotovali nemški katoliški in luteranski škofje. Obiskali so Jeruzalem, Betlehem in Galilejsko jezero ter si ogledali spominski objekt o holokavstu Yad Vashem. Kardinal Reinhard Marx in luteranski škof Heinrich Bedford Strom sta romanje označila kot pomemben korak proti spravi med dvema največjima krščanskima cerkvama v Nemčiji.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...