Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 20:12

Katoliško-pravoslavni forum v Parizu o terorizmu

Napadi pretresli Pariz
Foto © CTV

V Parizu te dni poteka 5. evropski katoliško-pravoslavni forum. Dogodek organizira Svet evropskih škofovskih konferenc v sodelovanju z ekumenskim patriarhatom in pravoslavnimi Cerkvami, prisotnimi v Evropi. Udeleženci razpravljajo o strahu pred grožnjo fundamentalističnega terorizma. Poseben poudarek pri tem dajejo prizadevanju Cerkva pri soočanju s konflikti in spodbujanju skupnega dobrega ter solidarnosti.

Izbrana tema tega ekumenskega dogodka je povezana z vprašanji skupnega interesa, kot so na primer človeško dostojanstvo in verska svoboda; verska nestrpnost, diskriminacija in preganjanje; fundamentalizem in terorizem danes; družbena skladnost in pojav strahu v pravni državi glede na poslanstvo vladajočih ter prispevek Cerkve; prizadevanje Cerkva pri soočanju s konflikti in spodbujanju skupnega dobrega ter solidarnosti; ter, navsezadnje, oznanjevanje Jezusa Kristusa kot odgovor na grožnji fundamentalizma in terorizma.

Katoliško-pravoslavni forum se je porodil iz želje, da bi razpravljali o antropoloških in pastoralnih vprašanjih ključnega pomena za sedanjost in prihodnost človeštva. Namen je pomagati opredeliti skupna stališča o teh družbenih in moralnih vprašanjih. Ne ukvarja pa se z doktrinalnimi vprašanji, s katerimi se sooča na drugih ravneh.

Dosedanji forumi so bili namenjeni temam, kot so družina, odnosi med Cerkvijo in državo, ekonomska kriza in revščina ter verstvo in kulturna raznovrstnost.

 

 

 

 


Ne spreglejte: