Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 01:51

Katoliško-pravoslavni forum v Parizu o terorizmu

Napadi pretresli Pariz
Foto © CTV

V Parizu te dni poteka 5. evropski katoliško-pravoslavni forum. Dogodek organizira Svet evropskih škofovskih konferenc v sodelovanju z ekumenskim patriarhatom in pravoslavnimi Cerkvami, prisotnimi v Evropi. Udeleženci razpravljajo o strahu pred grožnjo fundamentalističnega terorizma. Poseben poudarek pri tem dajejo prizadevanju Cerkva pri soočanju s konflikti in spodbujanju skupnega dobrega ter solidarnosti.

Izbrana tema tega ekumenskega dogodka je povezana z vprašanji skupnega interesa, kot so na primer človeško dostojanstvo in verska svoboda; verska nestrpnost, diskriminacija in preganjanje; fundamentalizem in terorizem danes; družbena skladnost in pojav strahu v pravni državi glede na poslanstvo vladajočih ter prispevek Cerkve; prizadevanje Cerkva pri soočanju s konflikti in spodbujanju skupnega dobrega ter solidarnosti; ter, navsezadnje, oznanjevanje Jezusa Kristusa kot odgovor na grožnji fundamentalizma in terorizma.

Katoliško-pravoslavni forum se je porodil iz želje, da bi razpravljali o antropoloških in pastoralnih vprašanjih ključnega pomena za sedanjost in prihodnost človeštva. Namen je pomagati opredeliti skupna stališča o teh družbenih in moralnih vprašanjih. Ne ukvarja pa se z doktrinalnimi vprašanji, s katerimi se sooča na drugih ravneh.

Dosedanji forumi so bili namenjeni temam, kot so družina, odnosi med Cerkvijo in državo, ekonomska kriza in revščina ter verstvo in kulturna raznovrstnost.

 

 

 

 


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: