Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:32

Nad Evropo vztraja izjemno hladno vreme, ki je že zahtevalo življenja

Sneg
Foto © ARO

Nad Evropo še naprej vztraja izjemno hladno vreme. Iz Poljske, Češke, Ukrajine, Belorusije in balkanskih držav poročajo o več deset smrtih zaradi podhladitve, žrtve so predvsem brezdomci in prebežniki. Ponekod težave povzroča močno sneženje.

Na Poljskem, kjer so se temperature ponekod spustile pod minus 20 stopinj Celzija, je policija ljudi pozvala k pomoči najbolj ranljivim. Poleg polarnega mraza državo pesti še onesnažen zrak, kakršnemu ni bila priča že leta. Je predvsem posledica kurjenja premoga in odpadkov v domačih kuriščih. Oblasti so za različne dele Poljske izdale opozorila zaradi smoga ter otroke in starejše pozvale, naj ostanejo doma. Rdeči alarm zaradi zimskega smoga so razlasili tudi v nekaterih predelih Češke.

Zaradi izjemnih temperatur je zaledenelo morje ob delih črnogorske in hrvaške obale, zamrznile so tudi nekatere reke, predvsem v Bosni in Hercegovini. V tej državi ponoči temperature padejo tudi do minus 30 stopinj Celzija, podnevi se ne dvignejo nad minus 15 stopinj Celzija, zaradi česar je izjemno obremenjen sistem oskrbe z energenti. V Sarajevu so zmanjšali dobavo zemeljskega plina toplarnam in ga preusmerili posameznim odjemalcem, ki nimajo drugega vira ogrevanja. Mestni sistem centralnega ogrevanja so preusmerili na tekoča goriva. V Srbiji so zaradi izrednih zimskih razmer ustavili promet po Savi in Donavi. Mraz in huda burja vztrajata na Hrvaškem, v Makedoniji je bila davi najnižja temperatura minus 20 stopinj Celzija, snežna odeja je ponekod debela 68 centimetrov.

Snežne nevihte so konec tedna dosegle Turčijo, v Carigradu so namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo. Od konca tedna so morali odpovedati več sto letov s tamkajšnjega letališča.

Neobičajno hladno vreme in sneženje sta zajela tudi Grčijo. V Atenah je sneg na debelo pobelil mestno središče in tudi znamenito akropolo. Zaradi močnega sneženja so nekatere grške vasi in tudi otoki že dva dni odrezani od sveta. Ponekod ni oskrbe z elektriko, zato ni ogrevanja in vode, ki jo črpajo s pomočjo električne energije.

Prav tako je hladno v Italiji. V Vatikanu so se tako odločili pomagati brezdomcem. Vsem, ki ne želijo prenočiti v zatočiščih, urejenih posebej zanje, urad za apostolske nabirke razdeljuje posebne alpinistične spalne vreče, ki so namenjene nočitvam pri temperaturah do minus 20 stopinj Celzija. Pred hladnim zrakom se lahko zatečejo tudi v vatikanske avtomobile. Brezdomci lahko čez dan v okolici Vatikana dobijo tople juhe, sendviče in vročo čokolado.


Ne spreglejte: