Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:48

Teden posvečen Lojzetu Bratužu

Lojze Bratuž
Foto © Wikipedia

Vsako leto 8. februarja obeležimo obletnico smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. To je tudi državni praznik Prešernov dan. To ni le kulturni praznik za prebivalce Republike Slovenije. Praznujejo vsi Slovenci, tudi tisti v zamejstvu in po svetu. V Gorici pa se bodo v prihodnjem tednu še posebej spomnili glasbenika in kulturnika, Lojzeta Bratuža, ki je umrl mučeniške smrti.

Naslov letošnje osrednje proslave ob dnevu slovenske kulture v Gorici, ki je potekala sinoči v Kulturnem centru Lojze Bratuž, je Pomlad in pesem v duši. Večer je potekal v organizaciji Sveta slovenskih organizacij, Slovenske kulturno-gospodarske zveze ter Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice. Prireditev je podprl tudi Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Zveza slovenske katoliške prosvete je režijo zaupala Ani Facchini, glasbena koordinatorka je bila Metka Sulič, dirigent pa Mirko Ferlan. Na proslavi so nastopili člani mešanih pevskih zborov Lojze Bratuž iz Gorice, F. B. Sedej iz Števerjana in Hrast iz Doberdoba; Mladinski pevski zbor SCGV Emil Komel iz Gorice, igralka dramskega odseka PD Štandrež in dramske družine S. K. P. D. F. B. Sedej iz Števerjana. Sodelovali so tudi komorni orkester SCGV Emil Komel z gosti, pianist Aleksander Gadžjiev, sopranistka Alessandra Schettino in baletna skupina šole Giselle iz Gorice.

V ponedeljek, 13. februarja 2017, ob 20. uri bo v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž in Krožka Anton Gregorčič in Prosvetnega društva Podgora Srečanje pod lipami z naslovom Lojze Bratuž še vedno živ med nami. Več sogovornikov srednje generacije bo spregovorilo o pomenu, ki ga ima še danes za tamkajšnje Slovence lik glasbenika in kulturnika, ki je umrl mučeniške smrti.

V četrtek, 16. februarja 2017, bo v prostorih in v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž večer z naslovom Lojze Bratuž -Vinko Vodopivec: Bogastvo glasbene govorice na Goriškem. Sodelovali bodo MePZ Lojze Bratuž (zborovodja David Bandelj) in Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec (zborovodja Iztok Kocen) ter čelist Jurij Lavrenčič in pianistka Ingrid Mačus. Glasbeno zgodovinsko obdobje bo predstavil izr. prof. mag. Ivan Florjanc. Spominski nagovor bo podala prof. Lučana Budal. Režijo podpisuje Metka Sulič.

V nedeljo 19. februarja 2017 pa bomo v znak hvaležnosti, za globokega katoličana, zaključili teden posvečen Lojzetu Bratužu s sveto mašo ob 10. uri v cerkvi Svetega Ivana.

(vir: Zveza slovenske katoliške prosvete, Kulturni center Lojze Bratuž, Krožek Anton Gregorčič)


Ne spreglejte: