Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

KKZ obstrmel zaradi odklonitve omembe

Slovenci po svetu | 07.02.2017, 14:24 Matjaž Merljak

Krščanske kulturne zveze KKZ je poslal izjavo za medije ob klavzuri po občnem zboru in tudi k aktualni temi glede odklonitve omembe Slovencev v deželni ustavi.

Ob začetku nove triletne dobe se je novi odbor KKZ v petek, 3. 2. 2017, podal v klavzuro, da bi preveril doslejšnje delo in se hkrati usmeril v prihodnost. Obnesli so se sestanki s krajevnimi društvi in tudi delo v pododborih. Na tej poti želimo vztrajati in gojiti živ stik z vsemi kulturnimi dejavniki. Z zadovoljstvom smo lahko pogledali na zadnjo dobo tudi zaradi tega, ker nam je uspelo v glavnem lepo izvesti vse naše stalnice kot so to Koroška poje, Gledališki praznik, Srečanje mladinskih zborov na dveh krajih, Gledališka delavnica v Ankaranu, Teden mladih umetnikov na Rebrci, glasbena delavnica v Tinjah, Tribuna itd. Isto velja za stalnice, ki jih prirejajo društva skupno z nami: Trivium, Slikarski teden, Festival oktetov, predstava na prostem v Vogrčah. Veliko moči smo vložili v projekt Slovenščina v družini in želimo to pot zasledovati še naprej. Ob pogledu na celoto smo ugotovili, da bo treba še bolj vneto spodbujati naša društva k delu za znanje in lepoto jezika in jim pri tem stati ob strani. Vsebinsko smo zasnovali tudi že Koroška poje za leti 2018 in 2019.

Veseli smo, da danes smemo predstaviti nov koncept Jezikovnih počitnic v Šmarjeti pri Novem mestu. Najbolj pa smo veseli mladih odbornikov, ki se z angažmajem vključujejo v naše delo in že snujejo prve prireditve za mlajšo generacijo.

Z veliko prizadetostjo pa smo obstrmeli ob odklonitvi omembe nas Slovencev v osnutku deželne ustave s strani Koroške ljudske stranke. Zato na tem mestu ostro obsojamo ta korak in opozarjamo, da je neimenovanje naše narodne skupnosti v nasprotju z ozračjem, ki smo ga v zadnjih letih na Koroškem začutili in se ga veselili, za nas Slovence pa je to globoko žaljivo. Še huje nas to prizadene, ker odklonitev prihaja iz ust nekoga, ki je odgovoren za kulturo v naši deželi.

Janko Krištof, predsednik KKZ, 6. februar 2017

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...