Ljubljana, torek, 20. november 2018, 16:53

Priznanje za Vesele Slovence

0:00
0:00
Slovenska Pristava pozdravlja rojake
Foto © Tone Ovsenik

O pestrem dogajanju, dogodkih v slovenskih župnijah Marije Vnebovzete in Sveti Vid v Clevelandu tokrat poroča Tone Ovsenik, pa tudi o Pristavski noči in o predstavitvi knjige rojaka Pavleta Borštnika.

Lep je bil sobotni večer preteklo soboto, ko je Slovenska pristava spet pripravila svojo vsakoletno Pristavsko noč v dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. Ob okroglih mizah so ljudje napolnili dvorano in užili odlično večerjo. Med navzočimi je bilo videti veliko mladih obrazov, kar je še posebej razveseljivo. Med kratkim programom sta predsednik, Metod Ilc in blagajničar, Janez Sršen predstavila in dala priznanje za dolgoletno igranje slovenskih melodij originalnim članom ansambla Veseli Slovenci. Izstopala sta še posebej klarinetist in vodja Dušan Maršič (priznanje je prejel njegov sin Martin) in harmonikar Marjan Tonkli. Slednji je napisal kar nekaj originalnih melodij za ansambel in njegova žena, že pokojna Blanka je napisala besedila na njegove melodije. Ostali del večera so pa ljudje preživeli ob prijetnem vzdušju in plesu ob zvokih Alpskega seksteta.

Prva postava Veselih Slovencev
Prva postava Veselih Slovencev

V četrtek, na dan Gospodovega darovanja, na svečnico sta gospoda v naših cerkvah blagoslovila sveče za uporabo pri liturgiji in pa tudi na naših domovih. To je tudi svetovni dan za redovno življenje. Spominjamo se v naših molitvah mož in žena, ki so stopili v redovno življenje kot duhovniki, bratje in sestre in se zahvalimo Bogu za njihov dar služenja božjim ljudem.

V petek, 3. februarja, je bil pa god svetega Blaža. Po molitvi in priprošnji sv. Blaža, ki je živel v 4. stoletju, molimo da kakor je on ozdravil dečka, ki se je davil od ribje kosti, naj moli tudi za naše varstvo pred vsako boleznijo grla in vsega hudega. Župnika sta blagoslovila grla vernih pri vseh svetih mašah in tudi na današnjo nedeljo vsem tistim, ki niso mogli v cerkev v petek.

Veseli Slovenci ob dvajsetletnici leta 1984
Veseli Slovenci ob dvajsetletnici leta 1984

Društvo svetega Vida, KSKJ, ima danes vsakoletno družinsko sveto mašo in po maši so vabljeni v dvorano na kosilo.

Tudi članice Oltarnega društva sv. Vida imajo skupno sveto mašo in po njej imajo redni sestanek v Svetoviški vasici.

Prihodnjo nedeljo pa vabi mesečnik Slovenski ameriški časi na veselo srečanje v čast slovenskemu velikanu pesmi dr. Francetu Prešernu. Pripravili bodo kosilo takoj po deseti maši v dvorani Marije Vnebovzete. Temu bo sledil poklon pesniku s prizorom folklorne skupine Kres Povodnega moža. Pevski zbor Korotan bo tudi zapel nekaj pesmi in še kakšno presenečenje v mesecu kulture.

V oznanilu župnije Svetega Vida beremo, da bo letos prvo sveto obhajilo za mladino v mesecu maju in pa sveta birma bo pa v novembru mesecu.

In še to obvestilo rojakom doma. V nedeljo, 19. februarja, bo na Viču v Domu Sv. Antona, v rojstnem kraju Pavleta Borštnika, pisatelja knjige, Moj čas, to knjigo predstavil publicist in urednik Ivo Jevnikar. Pri predstavitvi bo sodeloval tudi zgodovinar in publicist dr. Jože Možina. Knjiga Moj čas opisuje poglede in spomine Pavleta Borštnika povojnih let in bivanja v tujini. Pavle Borštnik je dolga leta sodeloval pri slovenskih radijskih oddajah v Clevelandu in tudi bil dolgoletni poročevalec za Glas Amerike v Washingtonu.


Ne spreglejte: