Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Priznanje za Bredo Lončar iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 30.01.2017, 10:58 Matjaž Merljak

V poročilu o aktualnem dogajanju iz Clevelanda Tone Ovsenik med drugim poroča o jubileju profesorja Vinka Lipovca in priznanju, ki ga je prejela urednika mesečnika Slovenko-ameriški časi Breda Lončar. Po njej so poimenovali šolo.

V petek, 20. januarja 2017, je nastopil, kot vsi že vemo, novi predsednik ZDA, Donald Trump. Vsi naj molimo da bo to deželo peljal v lepšo, bolj pošteno, pravično bodočnost. Naj si okrog sebe zbere najbolj sposobne ljudi, ki bi mu pomagali opravljati njegovo poslanstvo, voditi to deželo s prijaznostjo in spoštovanjem drugih samostojnih držav po svetu z kristjanskimi pogledi in vrednotami. Ponosni smo pa tudi da ob njem stoji soproga slovenskega rodu, Melanija Trump, ki je postala prva dama. Ona je šele druga Prva dama, ki ni bila rojena na ameriških tleh. Kar nas tudi veseli je, da se bo redno slišala slovenska beseda v Beli hiši, saj baje ona zelo skrbi za svojega mladoletnega sina, da zna in govori slovensko.

Preteklo nedeljo je v Clevelandu praznoval svoj 102. rojstni dan profesor Vinko Lipovec. Svoj praznik je začel z udeležbo svete maše v cerkvi svetega Vida in po maši so ga prijatelji pogostili v Slovenski sobi svetoviške vasice in se z njim poveselili in mu čestitali ob visokem jubileju. Bog mu daj še zdravja, kar mu dobro služi, le da mu vid uhaja.

V župniji Marije Vnebovzete je pa odbor staršev otrok Slovenske šole pripravil že običajno zimsko kosilo v dvorani, ki pa je bilo lepo obiskano. Ves izkupiček kosila je namenjen olajšanju stroškov otrok, učencev, ki se bodo podali na obisk Slovenije med počitnicami.

Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete se je sestal in poročal v župnijskem oznanilu sledeče: Župnija se zahvaljuje vsem, ki so darovali hrano za potrebne med prazniki, božični obredi dobro obiskani, posebno otroška služba božja na Sveti večer kakor tudi polnočnica. Upada pa zakrament svete spovedi, upadajo tudi nedeljski obiski svetih maš, to še posebno ob 8. uri zjutraj. Odbor je tudi poročal, da obišče župnijo in župnijo svetega Vida škof Stres iz Ljubljane v postnem času in bo vodil duhovno obnovo.

Sinoči je pa spet bilo veselo v dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. Namreč Slovenska pristava je priredila svojo Pristavsko noč z banketom in plesom, za katerega je preskrbel Alpski sekstet z svojimi melodijami. Večer so popestrili s priznanjem glasbenikov, ki so vsa leta zabavali goste na Slovenski pristavi ob sobotnih večerih ali nedeljskih popoldnevih. Posebno priznanje so dobili originalni člani ansambla Veseli Slovenci, ki ga je vodil Dušan Maršič.

V tem preteklem tednu je dobila visoko priznanje urednica našega mesečnika, Slovenski ameriški časi, Breda Lončar, saj je lokalni šolski sistem, kjer je dolga leta poučevala, poimenoval šolo po njej, Breda Loncar School for Success. Breda Lončar je v svojih poučevalnih letih mnogo vplivala na študente kakor na součitelje s svojim pristopom in angažiranostjo. Z svojo dedikacijo je vplivala na marsikoga študenta, da je dosegel svoj potencial in dosegel najboljše cilje, ki si jih je zadal. Lepo priznanje naši urednici slovenskega časopisa.

22. januarja smo se spominjali dneva, ko je pred dolgimi leti Glavno sodišče ZDA uzakonilo splav. Čez 20 milijonov življenj nerojenih otrok je bilo umorjenih. Organizacija Planned Parenthood je največja krivnica. Ustanoviteljica Planned Parenthood, Margaret Sanger je imela svoje geslo: Več otrok od vrednih in manj od nevrednih - to je vodilni cilj kontrole rojstev. Ko je ona te besede izrekla leta 1919, je mislila na nevredne, ki so prihajali v to deželo z vhodne in južne Evrope, torej kot naše prednike, ki so v tistem času prihajali v to deželo in pa na Afriške Američane ki so prihajali iz juga. Vsako življenje je dragocen Božji dar, spoštujmo ga!

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...