Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič

Verniki župnikoma stojijo ob strani

Slovenci po svetu | 16.01.2017, 08:32 Matjaž Merljak

Clevelandska škofijo ima 185 župnij in skoraj 700 tisoč vernikov, med njimi so tudi Slovenci, ki se združujejo v dveh župnijah. Župnikoma pri njunem delu rojaki stojijo ob strani, predvsem so dejavne različne skupine v župnijah.

Novo leto, nove spremembe. Clevelandska škofija je v novoletnih dneh dobila novega začasnega škofa. Sedanji škof Rihard Lennon je po desetih in pol leta vodenja clevelandske škofije zaprosil in dobil dovoljenje, da se predčasno upokoji zaradi zdravstvenih razlogov. Začasni administrator škofije, do časa ko papež imenuje novega škofa, bo škof mesta Toledo, Daniel Thomas. Škof Thomas, star 57 let, je bil posvečen v duhovnika v Philadelphiji leta 1985, v pomožnega škofa 2006 in imenovan kot škof škofije v mestu Toledo pa leta 2014. Začasno bo škof Thomas oskrboval dve škofiji, svojo s 124 župnijami in 320 tisoč katoličanov ter clevelandsko škofijo s 185 župnijami z skoraj 700 tisoč katoličani.

Kot že omenjeno v prejšnjih poročilih, naši dve župniji, ki jih še imamo, trenutno delata in služita vernikom pod vodstvom dveh duhovnikov, Jožeta Božnarja, svetega Vida in pa Janeza Kumšeta, župnika Marije Vnebovzete. Oba se lahko pohvalita z verniki, ki jima stojijo ob strani. Tu posebno izstopata društvi žensk, ki so združene v članice Oltarnega društva. Spet so bile te ženske radodarne med prazniki, saj sta darovali župnijam 7 in 8 tisoč dolarjev kot božično darilo. Ta sredstva si naberejo s pridnim delom in pa mesečnimi prodajami krofov.

Eno od teh društev pri Mariji Vnebovzeti, so članice molile sveto uro v nedeljo, 8. januarja in nato so se zbrale v Slovenski sobi in se pomenile in poveselile ob svoji božičnici. Člani društva Najsvetejšega Imena so se pa zbrali ob skupni sveti maši ob osmih in nato so imeli mesečni sestanek in zajtrk.

Danes pa župnija pripravlja in vabi na zajtrk s palačinkami, ki ga servira enkrat mesečno v svoji dvorani izmenično s Slovensko sobotno šolo. To je spet en način do finančnih sredstev in pa bližanja ljudi, ko se zberejo ob mizi.

In še novoletno upanje. Po nesoglasjih v preteklosti bodisi tukaj kot v domovini, gledamo v bodočnost v novem letu v upanju na pozitivne spremembe solidarnosti in molimo za duhovno sodelovanje v složnosti v naši deželi kot v upanju, da se v domovini spoštujejo človekove pravice ter pride na dan pravičnost in enakopravnost za vse državljane, ne glede na politično prepričanje. V teh časih z moderno tehniko si vsak lahko najde resnico o polpretekli zgodovini, če ne druge, na spletu, saj se še najdejo priče, ki so tiste strahotne čase osebno preživele in si danes upajo pričati o tem. Mislim tudi, da bi morali spoštovati drug drugega in biti ponosni, da imamo po tolikih stoletjih svojo državo, da Slovenci končno smo gospodarji na svoji zemlji, da smo priznani kot samostojni narod in to moramo spoštovano pokazati in ceniti. Ponosni bodimo, da smo Slovenci in spoštujmo in cenimo našo državo in to pokažimo vestno na naših poteh in seveda ob času volitev, da volimo po svojih prepričanjih ljudi, ki bi vodili mlado državo v lepšo prihodnost.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...