Alen SalihovićAlen Salihović
V Špetru veseli v novih šolskih prostorih (foto: www.dom.it)
V Špetru veseli v novih šolskih prostorih

Šola v Špetru obnovljena in dograjena

Slovenci po svetu | 13.01.2017, 11:57 Matjaž Merljak

Po skoraj sedmih letih se vsa Benečija veseli pomembne pridobitve. Učenci osnovne in srednje šole so 9. januarja prestopili prag obnovljene in dograjena stavbe v Špetru. Uradno odprtje bo marca.

Ponedeljek, 9. januar 2017, je bil v Italiji prvi dan šole po božičnih počitnicah, za učence dvojezične šole v Špetru je bil še posebej pomemben, saj so sedli v prenovljene in nove prostore šole, ki so jih morali pred sedmimi leti, marca 2010, zaradi potresne varnosti na hitro zapustiti. Od takrat je pouk v Špetru potekal na več lokacijah, del vrtca tudi v Sovodnju. Ta del bo ostal tudi po 23. januarja, ko se bodo v prostore šole sicer preselili otroci iz dvojezičnega vrtca. Takrat bodo v šoli, ki leži ob cesti iz Špetra v Ažlo, zaživeli tudi tajništvo in kuhinja, do takrat bodo hrano vozili iz študentskega doma.

Učilnice so obnovljene in povečane, obnova je z vso opremo stala okoli 3 milijone evrov. Razveseljivo je tudi to, da stalno raste število učencev. V šoli je trenutno 285 otrok, kar je rekord. Prihajajo iz več kot 20-ih občin, nekaj tudi iz Slovenije. Zaposlenih je 45 učiteljev in drugih delavcev na šoli.

Bandelj, Domenis, Cantoni, Klanjšček, Romito in Zufferli
Bandelj, Domenis, Cantoni, Klanjšček, Romito in Zufferli © www.dom.it

V ponedeljek so učence v veliki novi avli pozdravili ravnateljica Sonja Klanjšček, župan Mariano Zufferli in podžupana, predsednik SSO Walter Bandelj in predsednica sveta staršev Elena Domenis in komandant špeterskih karabinjerjev Ellio Romito.

»Nove prostore moramo napolniti in obogatiti z učenjem in z vrednotami, s katerimi se je dvojezična šola rodila in je zrasla,« je podčrtala ravnateljica, ki se je zahvalila ljudem, ki so v zadnjih tednih zares krepko delali, da bi prenesli vse gradivo iz študentskega doma in starega učiteljišča do novega hrama, učitelje, tajnice, nekdanjo ravnateljico Živo Gruden. Posebna zahvala je šla arhitektinjama Donatelli Ruttar in Federici Manzini, ki sta poskrbeli za lepe, svetle in pomirjevalne barve notranjih prostorov šole.

Elena Domenis se je spominjala, kako so se pred sedmimi leti morali na hitro izseliti in niso mislili, da se bodo kdaj vrnili. Da je do tega prišlo, je zaslužna občina, v prvi vrsti župan, ravnateljica in starši, ki so pomagali pri selitvi.

Novi, barviti in svetli prostori
Novi, barviti in svetli prostori © www.dom.it

Župan Zufferli, ki ima tudi velike zasluge pri tem projektu, je dejal, da bo uradno odprtje šole šele meseca marca. "Do takrat bo naša skrb, da naredimo vse, kar je potrebno, da bo šola popolnoma funkcionalna«. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri projektu, še posebej predstavnikom špetrske občine in predsedniku SSO. Šolarjem je priporočil, naj lepo varujejo nove prostore.

(vir: dom.it)

Obnovljena šola v Špetru
Obnovljena šola v Špetru © www.dom.it

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...