Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Šestletni 'mojster' dirigira zboru (foto: Svobodna Slovenija)
Šestletni 'mojster' dirigira zboru

65. obletnica slovenske šole v Mendozi

Slovenci po svetu | 12.01.2017, 10:59 Matjaž Merljak

V Mendozi, pod mogočnimi Andi, je slovenska skupnost imela posebno slovesnost - 65. obletnico slovenske šole sv. Cirila in Metoda. Za tednik Svobodna Slovenija je poročilo napisal Miha Bajda.

Zgodovina mendoške šole se je začela takoj po prihodu leta 1951, najprej po raznih osebnih domovih, nato smo se vozili s tramvajem do hiše zraven kolegija, kjer je deloval naš dušni pastir g. Jože Horn in so nam po njegovi zaslugi dali na razpolago prostore. Po nekaj letih smo končno dobili lastno streho v Slovenskem domu.

V nedeljo, 4. decembra 2016, po sv. maši smo imeli proslavo okrogle obletnice. Najprej se je Tine Šmon, predsednik Društva, zahvalil in čestital vsem, ki so pripomogli k ohranitvi tako dolge dobe te transcendentne institucije za obstoj naše skupnosti. Posebno zahvalo je namenil gospodični Lenčki Božnar, ki nesebično in vztrajno vodi Tečaj že tri generacije.

Ravno neutrudljiva gospodična Lenčka je napisala za to priložnost lepo pesem, sestavljena s šestindvajseti verzi, kjer opisuje, kako je potekala dejavnost z uspehi, porazi in včasih tudi žalosti, s katero smo otroci slovenskih staršev poglabljali vero, ljubezen do svojih korenin, vadili petje, deklamacije, igre in prizore, hodili na izlete in se napajali s slovenskimi vrednotami.

Gospodična Lenčka Božnar
Gospodična Lenčka Božnar © Svobodna Slovenija
Vsak od skupine šestindvajsetih bivših učencev je prebral eno kitico te lepe pesnitve. Tako smo se tudi tisti, ki smo bili deležni toliko truda in naporov, zahvalili duhovnikom, učiteljem, režiserjem, pevovodjem in vsem, ki so delovali in se še trudijo za skupni blagor.

Nato je prof. Vera Ašič Bajuk, voditeljica sobotnega tečaja slovenščine za odrasle, podala poročilo o učenju in bodrila učence, naj naprej vztrajajo pri tem študiju. V imenu udeležencev se je Dušan Engelman zahvalil profesorici, ki se že toliko let trudi za ohranitev slovenskega jezika med nami.

Sledil je prisrčen nastop pevskega zbora učencev šole, ki ga vodi Mariana Ruiz Díaz. Najprej je razložila, da to ne bo koncert, ampak nam bodo otroci pokazali, kako poteka normalna vaja. V prvi vrsti je dihalna vaja, nato vokalna priprava, sledile so enoglasne, dvoglasne in večglasne kitice nekaterih pesmi, kar je zborček uspešno izvedel. Najbolj zanimivo in prijazno je bilo, ko je povabila nekatere otroke, naj sami dirigirajo pevsko skupino. To so izvedli z velikim navdušenjem, kar smo poslušalci nagradili z močnim aplavzom. Brez dvoma delo voditeljice že žanje lepe sadove.

Na koncu so učiteljice razdelile učencem spričevala ter nekaj sladkarij.

Praznovanje obletnice šole v Mendozi
Praznovanje obletnice šole v Mendozi © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...