Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 09.01.2017, 10:23 Matjaž Merljak

Božično-novoletni prazniki so za nami in stopili smo v novo leto v upanju, da nam prinese srečo in zdravje z novimi uspehi.

Priprave na božič v adventnem času, v času pričakovanja, nas je obiskal sv. Miklavž in obdaril mladino v obeh slovenskih sobotnih šolah. Učiteljski zbor je naučil otroke v obeh šolah kratke igrice, s katerimi so otroci nestrpno pričakali svojega svetnika. Višek veselja je bil seveda trenutek, ko je na oder stopil Miklavž v škofovski obleki. Nekaj dni na to smo praznovali praznik Brezmadežne, ki pa je bil zapovedan praznik.

Člani božičnega zbora pod vodstvom marljivega pevovodje, Janeza Sršena, so izkoristili adventni čas in se pripravili in nam podali dva koncerta božičnih pesmi. Prvega v petek zvečer 30. decembra v cerkvi Marije Vnebovzete. Drugega so pa izvedli v cerkvi svetega Vida. Tu je bila vsefarna sveta masa ob desetih dopoldan v nedeljo prvega januarja, na novega leta dan. Verniki so napolnili cerkev v pričakovanju na koncert takoj po maši. Ob lepo praznično okrašeni cerkvi in jaslicah, pri svetem Vidu kakor tudi v cerkvi Marije Vnebovzete, so verniki sledili uspešnemu koncertu, ki je vseboval slovenske božične pesmi kot tudi pesmi zapete v angleškem jeziku in v latinščini. Pevce je spremljal organist, kakor tudi godalni orkester, izmenično. Po obeh koncertih je bil sprejem in srečanje v dvorani z lepo priliko za prijateljski pogovor in izmenjavo prazničnih voščil.

Na sveti večer so pa zvonovi vabili vernike k polnočnici čisto na slovenski način z pritrkovanjem. Kot je že običaj, so pevci na koru peli božične pesmi pol ure pred polnočnico in v tem času se je cerkev napolnila. Ljudje smo ob poslušanju sedeli v klopeh ob skoraj temni cerkvi. Nekaj minut pred polnoči so ministranti razdelili svečke in te smo prižgali pred vhodom duhovnika, ki je v roki nosil malega Jezuščka in ga položil v jaslice v spremstvu ministrantov. Duhovnik je blagoslovil jaslice ob pesmi Sveta noč in ko se je oglasila Gloria, so se mogočno prižgale vse luči ob znamenju, rodil se je Zveličar, Odrešenik sveta. Naj dodam še to, da imajo vsaki sveti večer v cerkvi Marije Vnebovzete poleg polnočnice tudi otroško sveto mašo za mladino ob 17:00 uri. Tu prisostvuje mladina pri službi božji.

Na Sveti dan so bile svete daritve po prazničnem urniku in kot vsako leto so bili verniki izredno radodarni tudi letos in so darovali z odprtim srcem v pomoč vzdrževanju slovenskih župnij, saj prav božični darovi olajšajo skrbi župnika, da župniji uspešno delujeta naprej.

V tem božičnem času tudi organizacije izkoristijo čas in si pripravijo božične shode, takozvane božičnice. V navadi je, da se berejo izvlečki iz svetega pisma in molijo. Temu pa sledi praznično vzdušje z prigrizkom in prazničnim voščilom drug drugemu.

Danes pa praznujemo Razglašenje Gospodovo ali svete tri kralje, na prvo nedeljo po praznovanju novega leta, čeprav to pot nismo imeli nobenega silvestrovanja v naših dvoranah. Ljudje so po večini se zbrali v privatnih domovih in nazdravili novemu letu v ožji družbi sorodnikov, prijateljev in znancev.

Vsem poslušalcem, naj tu izkoristim priliko in voščim srečno, zdravo in uspešno novo leto 2017.

Za Radio Ognjišče Tone Ovsenik iz Clevelanda

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.