Ljubljana, sreda, 18. januar 2017, 19:05

Predstavitev literarne zapuščine dr. Debeljaka

Muzejsko društvo Škofja Loka, Svetovni slovenski kongres in Narodna in univerzitetna knjižnica NUK pripravljajo večer, posvečen literarnemu kritiku, prevajalcu, pesniku in uredniku, loškemu rojaku dr. Tinetu Debeljaku.


Verniki župnikoma stojijo ob strani

Clevelandska škofijo ima 185 župnij in skoraj 700 tisoč vernikov, med njimi so tudi Slovenci, ki se združujejo v dveh župnijah. Župnikoma pri njunem delu rojaki stojijo ob strani, predvsem so dejavne različne skupine v župnijah.


Šola v Špetru obnovljena in dograjena

Po skoraj sedmih letih se vsa Benečija veseli pomembne pridobitve. Učenci osnovne in srednje šole so 9. januarja prestopili prag obnovljene in dograjena stavbe v Špetru. Uradno odprtje bo marca.


65. obletnica slovenske šole v Mendozi

V Mendozi, pod mogočnimi Andi, je slovenska skupnost imela posebno slovesnost - 65. obletnico slovenske šole sv. Cirila in Metoda. Za tednik Svobodna Slovenija je poročilo napisal Miha Bajda.


Zdravku Likarju zahvala Beneških Slovencev

V Čedadu v Italiji je bil na praznik svetih treh kraljev, 6. januarja 2017, 54. praznik beneških Slovencev, dan emigranta. Gre za osrednjo letno kulturno prireditev Slovencev v Videmski pokrajini, na kateri so letos nagrado krovnih organizacij Slovencev v Italiji podelili dolgoletnemu prijatelju in sodelavcu Zdravku Likarju iz Tolmina.


Msgr. Mirko Grbec pel zlato mašo

Med rojaki v Argentini, kjer je zdaj južno poletje, odmevajo dogodki in obletnice. Gotovo v prvo vrsto spada zlata maša, ki jo je »pel« msgr. Mirko Grbec. Takole je za Svobodno Slovenijo poročal Franci Sušnik.


Novice iz Clevelanda

Božično-novoletni prazniki so za nami in stopili smo v novo leto v upanju, da nam prinese srečo in zdravje z novimi uspehi.


Božič v San Justu

Božično praznovanje s praznikom Jezusovega krsta zaključuje, a božična skrivnost živi v naših srcih, še posebej, če smo jo na praznik globoko doživeli. Rojaki v Našem domu v San Justu v Buenos Airesu so jo: sveta maša z ubranim petjem v stolnici, uprizoritev božične skrivnosti na odru doma in druženje ob skupnem zajtrku je ogrelo mnoga srca.


Božič na Švedskem

Nagovori, obiski, svete spovedi - vse to je zaznamovalo pripravo na božič med rojaki na Švedskem. Slovenski duhovnik Zvone Podvinski nam je povedal tudi, da so obeležili dan samostojnosti in enotnosti in da jih letos čaka jubilej misije.


Božič v Beneluksu

Praznik Jezusovega rojstva so zaznamovali tudi rojaki v Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, z njim je bil duhovnik Zvone Štrubelj. Tudi tam je bila zelo pomembna priprava, ki je potekala ob simboliki adventnega venca.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi