Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:53

Milano: Zahvaliti se za jezik in za vero

Slovenci v Milanu se vsak mesec zbirajo pri svetih mašah v slovenskem jeziku, vsako leto pa imajo v februarju po maši še srečanje, ki je povezano z razmišljanjem o kulturi. Tokrat so praznovali 10-letnico delovanja društva Slovencev, gost je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je naglasil pomen maternega jezika in vere.


Večer s porabskimi Slovenci

Ob dnevu maternega jezika bo zvečer v Cankarjevem domu v Ljubljani prireditev z naslovom Uspavanke slovenskih mater na Madžarskem.


Prešernov dan pri Mariji Vnebovzeti

Rojaki v Clevelandu so praznovali Prešernov dan, in sicer v dvorani župnije Marije Vnebovzete. Prireditev je zelo lepo uspela.


Na Viču predstavitev Borštnikovih spominov

Antonov dom in založba Mladika iz Trsta vabita v nedeljo, 19. februarja 2017, na predstavitev knjige spominov 91-letnega viškega rojaka, časnikarja in javnega delavca med ameriškimi Slovenci v Clevelandu Pavleta Borštnika.


V Ljubljani in Bruslju podpora manjšini

Zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino, je so kritike in zaskrbljenost izrazile politične stranke v Sloveniji, predsednik državnega zbora Milan Brglez in evropska poslanca Ivo Vajgl in Angelika Mlinar. 23. februarja bo nujna seja državnozborskega odbora za zunanjo politiko in komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, danes se bodo o tej temi pogovarjali na sestanku koalicijskih partnerjev, zunanji minister Erjavec se bo v ponedeljek sestal tudi s predstavniki manjšine na Koroškem.


Slovenci na Koroškem usklajeno glede ustave

Rojaki na avstrijskem Koroškem so napisali usklajeno stališče do predloga deželne ustave in njihove omembe v njej. Včeraj (14. februar 2017) je bil zadnji dan za presojo besedila nove deželne ustave. V političnih organizacijah koroških Slovencev so si do popoldneva prizadevali, da bi do roka predložili usklajeno stališče. Manjšinske mladinske organizacije so včeraj pred sedežem deželne vlade v Celovcu pripravile protest, dogajanje spremlja tudi naše zunanje ministrstvo. Za enakopravnost slovenskega jezika se je zavzela tudi Katoliška akcija.


Slovenski kulturni praznik v Frankfurtu

Za zadnji božični praznik, praznik Jezusovega darovanja v templju smo imeli v Frankfurtu praznično mašo z blagoslovom sveč, po maši pa je sledil še blagoslov svetega Blaža. Kljub delavniku in seveda neugodnih večernih prometnih razmerah se nas je vseeno nekaj zbralo k tej praznični maši. Tudi za letošnji praznik slovenske kulture, za Prešernov dan so tekle priprave že kar nekaj mesecev.


Novice iz Clevelanda

V teh dneh se slovenski svet spominja največjega slovenskega mojstra besede, pesnika dr. Franceta Prešerna. Dr. Prešeren je dvignil slovensko besedo na raven drugih, večjih narodov in dvignil slovensko zavest. Prešeren nas je v svoji Zdravljici bodril, da bodimo sosedje, prijatelji in spoštujmo drug drugega in se vedimo po sosesko in ravnajmo z ljudmi, kot mi želimo, da oni ravnajo z nami. Pisal je v času prebujanja narodov in že takrat čutil in nas vabil k zavesti, da smo Slovenci, da spoštujemo kar smo s ponosom. Morda ga prav zato cenimo in spoštujemo in proslavimo njegov spomin.


Kompromis je korak nazaj

Predstavniki koalicijskih strank, socialdemokratske stranke (SPÖ), ljudske stranke (ÖVP) in zelenih so v petek, 10. februarja 2017, predstavili izsledke dogovora o besedilu nove deželne ustave. Novi usklajeni predlog se opira na zvezno ustavo. Rudi Vouk in Nanti Olip sta nad kompromisom razočarana.


Teden posvečen Lojzetu Bratužu

Vsako leto 8. februarja obeležimo obletnico smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. To je tudi državni praznik Prešernov dan. To ni le kulturni praznik za prebivalce Republike Slovenije. Praznujejo vsi Slovenci, tudi tisti v zamejstvu in po svetu. V Gorici pa se bodo v prihodnjem tednu še posebej spomnili glasbenika in kulturnika, Lojzeta Bratuža, ki je umrl mučeniške smrti.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi