Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ministrica Kopač Mrakova bi za skoraj dva odstotka dvignila minimalno plačo; Počivalšek ostro proti

| 20.01.2017, 15:09

Vladna koalicija pa je neenotna tudi pri drugem predlogu. Ekonomsko-socialni svet je danes razpravljal o uskladitvi minimalne plače. Sindikati so prišli s predlogom, da se pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne upošteva le inflacije kot ponavadi, temveč tudi druge kazalnike, tako da bi se minimalna plača zvišala za pet odstotkov na 630 evrov neto. Delodajalci temu niso naklonjeni.

Ministrica Anja Kopač Mrak je med tem sporočila, da je socialnim partnerjem predlagala dvig minimalne plače za 1,8 odstotka na 805 evrov bruto. Ostro se je na ta predlog poleg delodajalcev odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Poudaril je, da vladna ekipa glede tega vprašanja ni bila v celoti usklajena, saj ministrica njega ni prepričala.

Minister Počivalšek trdi, da takšne poteze predstavljajo tveganje za gospodarstvo kar je povedal tudi na sestanku koalicijskih partnerjev. Z vidika izboljševanja konkurenčnega položaja gospodarstva v Sloveniji je dvig minimalne plače po ministrovem mnenju zato korak v napačno smer. Povzročil bo dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje, in sicer predvsem v storitvenem sektorju. Dvig minimalne plače predstavlja dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo, so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Oglasil se je tudi že generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, ki je dejal, da je vsa glas za povišanje minimalne plače je glas proti delovnim mestom in tujim vlaganjem. Vsako usklajevanje, ki bo upoštevalo kaj drugega kot cene, je za gospodarstvo nesprejemljivo, je poudaril Hribar Milič.

Dodaja, da je minimalna plača v Sloveniji že sedaj še enkrat višja kot v Višegrajskih državah, ki predstavljajo našo glavno konkurenco in referenčno skupino. Zapisal je še, da se od 1. januarja lani trije dodatki ne štejejo več v minimalno plačo: dodatek za nočno delo, za delo v nedeljo ter delo za praznike in dela proste dneve po zakonu. To je povečalo stroške dela v gospodarstvu za 30 milijonov evrov, je poudaril Samo Hribar Milič.

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je izpostavil, da gospodarskega izboljšanja ne občutijo vsi sektorji in da bo zvišanje minimalne plače najbolj prizadelo prav tista podjetja, ki se še vedno borijo z izgubami. Največ minimalnih plač je namreč po njegovih besedah tam, kjer plače že zdaj predstavljajo daleč največji strošek. Gre predvsem za delovnointenzivna in storitvena podjetja, denimo varovanje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...