Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Miro Šlibar (foto: Marko Zupan)
Miro Šlibar

Dobrova pri Ljubljani gostila že 29. letno srečanje bolnišničnih duhovnikov

| 18.01.2017, 13:39

Dobrova pri Ljubljani je danes gostila že 29. letno srečanje bolnišničnih duhovnikov iz Slovenije. Po duhovni misli in molitvi, je približno 20 duhovnikov na temo "Srečanje duhovnika in zdravnika ob bolniku" nagovorila zdravnica Janja Ahčin.

Voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci Miro Šlibar, je po srečanju za naš radio povedal: "Razveselili smo se, da je ljubljanska nadškofija ponovno namenila hišo nekdanjega župnišča bolniške župnije ob cerkvi sv. Petra v Ljubljani za potrebe pastorale zdravja. Ob vsakoletnem srečanju smo prisotni zapisali pismo zahvale slovenskim škofom za njihovo skrb za bolne in vsakršno skrb za spremljanje bolnikov v bolnišnicah in domovih."

Šlibar je še dejal, da so duhovnikom po župnijah predlagali, da naj v župnijskih obvestilih večkrat zapišejo, da je mogoče zakramente bolnim podeliti tudi doma oziroma v bolnišnicah.

Pastorala zdravja

Delo Cerkve na področju zdravja in zdravstva je odgovor na njeno poslanstvo, ki ima temelje v Evageliju in tradiciji Cerkve. Danes v to svoje delo vključuje vsa sodobna dognanja medicine in antropoloških znanosti.

Sodobna medicina postavlja na prvo mesto zdravje. Obvladovanje in promocija zdravja je njen temeljni cilj. Pri svojem pastoralnem tudi Cerkev sledi temu cilju. Teološki pogled na zdravje se nam odkriva kot nenehen proces na poti odrešenja posameznika.

Cerkev danes pojmuje zdravje kot:

iskanje fizičnega, psihičnega, socialnega (občestvenega) in duhovnega ravnovesja in harmonije v človeku. Ni samo odsotnost bolezni, temveč tudi sposobnost človeka, da opravlja zaupano mu poslanstvo od Boga, ne glede na življenjsko obdobje v katerem se nahaja.

Tako se v praktični teologiji nekdanja pastoralna medicina razširja in dobiva svoje mesto v oznanjevanju, katehezi in diakoniji znotraj vsakega cerkvenega občestva. Ima tudi ekumensko razsežnost. Bolniška pastorala je postala del pastorale zdravja.

Internetna stran je namenjena informiranju širokega kroga ljudi. Z njo skušamo slediti novim možnostim, da bi tudi to področje postalo še bolj dostopno tudi kot način nenehnega izobraževanja pastoralnih delavcev, posebej tistih, ki so v polnosti vpeti v delo na tem področju.

VIR: dr. Jože Štupnikar

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...