Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Bo davek zadolžitve plačal zasebni sektor?

| 18.01.2017, 13:30

Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Gre za izdajo 30-letne obveznice iz septembra 2015, ki je bila sicer razširjena že večkrat, nazadnje februarja lani. S tokratno izdajo se je njena skupna nominalna vrednost dvignila na milijardo evrov.

Država se lahko za financiranje proračuna letos zadolži v skupni višini 3,4 milijarde evrov. Maksimalni dovoljeni obseg nove zadolžitve, ki vključuje tudi predfinanciranje za prihodnja leta, pa je 7,7 milijarde evrov.

"V zadnjem času intenzivno poslušamo sporočila s strani vlade, da je krize konec. Očitno krize ni konec, če se nekdo, ne glede na to, da je to na dolgi rok, zadolžuje za 1,3 milijarde, kar je zelo velika številka," je v komentarju a novo zadolžitev v izjavi za Radio Ognjišče dejal generalni sekretar združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Igor Antauer. Opozoril je, da bo nekdo to zadolževanje moral plačati, boji se, da bo to breme znova preneseno na zasebni sektor.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...