Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:32

Zaradi gripe in viroz bolnišnice po Sloveniji omejujejo obiske

Virus gripe
Foto © NIJZ

Nekoliko prej kot običajno so se v večjem številu pojavile gripa in ostala virusna obolenja. Številne bolnišnice po Sloveniji so zato omejile obiske, med zadnjimi se je za ta ukrep odločila celjska. Ponekod že primanjkuje postelj, strokovnjaki svetujejo zaščitno cepljenje.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse prebivalstvo, še posebej starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in ostalimi boleznimi ter majhne otroke. Običajno jo spremljajo visoka temperatura, bolečine v mišicah, slabo počutje, glavobol in pordelost žrela. Posebnih zdravil ni, traja od 7 do 10 dni.

"Ko postane zrak, hladen, mrzel, ko je sončnih žarkov malo, je to zagotovo okolje, ki virusom influence in ostalim respiratornim virusom precej bolj ustreza kot vroče poletje oziroma prijetne jesenske temperature. Zato je normalno, da se v tem času poveča število virusnih obolenj, vključno z gripo," je pojasnila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Največ ljudi za gripo in ostalimi virozami zboli konec januarja oziroma februarja, letos je do porasta okužb prišlo že nekoliko prej. "Vsak dan pregledamo od 85 do 90 bolnikov, od tega jih moramo sprejeti približno polovico, kar je veliko število. Poiskati prostor zanje ni mačji kašelj," je razmere na ljubljanskem kliničnem centru opisal vodja tamkajšnje internistične prve pomoči Hugon Možina. V naši največji bolnišnici bodo oddelek za okužbe dihal in gripo odprli jutri, čeprav bi zaradi velikega števila bolnikov to morali storiti že konec prejšnjega tedna.

Sočanova je opozorila, naj ne obiskujemo svojcev in prijateljev, ki so hospitalizirani, če imamo znake okužbe dihal ali prebavne težave. "Nekatere bolnišnice v Sloveniji omejijo obiske, da bi zaščitile svoje bolnike in jim omogočile boljše zdravljenje, kar je smiselno. Še bolj pametno je, da v bolnišnice, ki obiskov še niso omejile, ne hodimo, če imamo akutno infekcijo."

Sočanova je poudarila tudi pomen higienskih ukrepov. "Ko bo gripe največ, najbolj ogroženim svetujemo, naj se nekoliko odmaknejo, ne hodijo tja, kjer je zelo veliko ljudi, na primer v nakupovalna središča. Skrbno si moramo umivati roke in poskrbeti tudi za higieno kašlja, kar pomeni, da kašljamo v rokav." Strokovnjaki prav tako želijo, da bi ljudje pohiteli s cepljenjem in se še pravočasno zaščitili. Učinkovitosti cepiva proti gripi dokončno še ne morejo oceniti, a prve ugotovitve kažejo, da bo v tej sezoni uspešno.


Ne spreglejte: