Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:32

Katoliška Cerkev o referendumu o denacionalizaciji: Gre za pridobivanje političnih koristi

Tiskovni predstavnik SŠK Tadej Strehovec
Foto © Rok Mihevc

O procesu denacionalizacije bi lahko odločali na posvetovalnem referendumu. V stranki, ki jo vodi Alenka Bratušek, so napovedali sprožitev ustreznega postopka v parlamentu. Eden od denacionalizacijskih upravičencev je naša krajevna Cerkev. Na Slovenski škofovski konferenci so v odzivu poudarili, da gre za pridobivanje političnih koristi.

Veljavni zakon o denacionalizaciji določa, da se nepremičnine upravičencem v denacionalizacijskih procesih vrača v naravi, kadar to ni mogoče, se jim mora zagotoviti nadomestno nepremičnino ali izplačati odškodnino. V Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov bi se pozanimali, ali se državljani strinjajo, da se naravna bogastva v omenjenih procesih ne bi več vračala v naravi. Če bi posvetovalni referendum uspel in bi bil nato spremenjen zakon, ki ureja to področje, bi morali biti denacionalizacijski upravičenci zadovoljni z odškodnino. Na Slovenski škofovski konferenci opozarjajo, da pri tem ne gre le za zlorabo vprašanja za pridobivanje kratkoročnih političnih koristi, ampak bi pobuda škodila tudi javnim financam. "Posvetovalni referendum v fazi zaključka denacionalizacije ne more imeti pravnih učinkov, bo pa zaradi stroškov izvedbe za več milijonov evrov prikrajšal državni proračun," je pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference p. Tadej Strehovec. "Prav tako pobudo za razpis posvetovalnega referenduma razumemo kot sredstvo za širjenje neresničnih informacij v zvezi z oškodovanjem bank v državni lasti ter posrednega spodbujanja nestrpnosti do Cerkve in katoličanov v Sloveniji," je dodal.

V stranki, ki je predlagala posvetovalni referendum, namreč hkrati vztrajajo, naj se Katoliška Cerkev v Sloveniji v zameno za škodo, ki so jo bankam povzročila podjetja v njeni lasti, odpove odškodninam zaradi predolgih denacionalizacijskih postopkov. Pisali so tudi vladi, naj se dogovori z našo krajevno Cerkvijo. O tem naj bi na popoldanski seji razpravljal parlamentarni odbor za pravosodje. "Glede odškodnin za prepočasno denacionalizacijo menimo, da so te zakonite in tudi moralno upravičene. Nenazadnje je Cerkev priznana družbenokoristna organizacija, saj uporablja svoja sredstva v dobrodelne in vzgojno-izobraževalne namene, za obnovo svoje sakralne kulturne dediščine in za izvajanje verske dejavnosti," je bil jasen p. Strehovec.


Ne spreglejte: