Ljubljana, sreda, 18. januar 2017, 19:07

Črnčec pomisleke o noveli zakona o tujcih razume kot vihar v kozarcu vode

Novela zakona o tujcih že nekaj časa buri duhove. Potem ko jo je vlada v začetku meseca vložila v parlamentarni postopek, se sooča s številnimi pomisleki. Med zadnjimi jih je izrekla zakonodajno-pravna služba državnega zbora. Na poslanskih mizah bo prihodnji teden, že danes se o njej izrekajo tudi državni svetniki. Da gre za vihar v kozarcu vode je v pogovoru za naš radio ocenil strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec.


Muževič: Izraz zdravstvena reforma zlorabljen zaradi političnih namenov

Koalicija naj bi se na jutrišnjem vrhu posvetila zdravstvu. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc naj bi predstavnikom strank SMC, DeSUS in SD razgrnila ključni reformni zakon in načrt skrajševanja čakalnih dob. Ugibanj o vsebini je vse več.


Dobrova pri Ljubljani gostila že 29. letno srečanje bolnišničnih duhovnikov

Dobrova pri Ljubljani je danes gostila že 29. letno srečanje bolnišničnih duhovnikov iz Slovenije. Po duhovni misli in molitvi, je približno 20 duhovnikov na temo "Srečanje duhovnika in zdravnika ob bolniku" nagovorila zdravnica Janja Ahčin.


Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Bo davek zadolžitve plačal zasebni sektor?

Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Gre za izdajo 30-letne obveznice iz septembra 2015, ki je bila sicer razširjena že večkrat, nazadnje februarja lani. S tokratno izdajo se je njena skupna nominalna vrednost dvignila na milijardo evrov.


Nova predsednica zdravniške zbornice je nekdanja varuhinjo človekovih pravic

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so sinoči za novo predsednico zbornice izvolili nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek-Travnik. V drugem volilnem krogu je zbrala 80 glasov več kot njen tekmec, dozdajšnji predsednik zbornice Andrej Možina.


Raziskava: Slovenci premalo izkoriščamo dobro znanje

Ni skrivnost, da je odnos Slovenije do njenih talentov bolj mačehovski kot ne. Da imamo težave pri zadrževanju tako domačih kot privabljanju tujih talentov, kaže Globalni indeks konkurenčnosti talentov, kjer se je Slovenija uvrstila na 27. mesto med 118 državami. Raziskovalci menijo, da neizkoriščeno znanje nima prave vrednosti.


V Beli krajini bodo lahko odločali o migrantskem centru

Upravno sodišče dopušča referendum o migranstkem centru v Beli krajini. V upravnem sporu Civilne iniciative proti migrantskemu centru na tem območju in črnomaljski občini je namreč razsodilo v prid iniciativi in tako dopustilo referendum, češ da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov.


Poklukar upa, da bodo ukrepi za skrajšanje čakalnih vrst ustrezno nadgrajeni

Če bi se držala svojih napovedi, bi morala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v začetku tega tedna v javno razpravo poslati predlog zdravstvene reforme. A to se ni zgodilo. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi bil sicer pripravljen, ključni deli naj bi bili usklajeni z ministrstvom za finance, vendar naj bi Kolar Celarčeva vsebino naprej razkrila koalicijskim partnerjem in ga šele nato predstavila javnosti. Vsi, ne le politiki, pričakujejo takojšnje ukrepe za skrajšanje čakalnih vrst.


Zemeljsko pot sklenil duhovnik Marijan Smolik

V noči na nedeljo je v 89-letu starosti umrl duhovnik dr. Marijan Smolik. Bil je teolog, liturgik, prevajalec in urednik, trideset let profesor na Teološki fakulteti in v zahtevnih časih izključenosti Teološke fakultete iz Univerze tudi njen dekan; širok krog Slovencev pa ga pozna kot knjižničarja znamenite Semeniške knjižnice.


Vrstijo se dogodki, posvečeni Plečniku

Po uvodnem delu leta, posvečenega arhitektu Jožetu Plečniku, v katerega smo med drugim vstopili s spominskim bogoslužjem v ljubljanski stolnici in v njegovi cerkvi v Pragi, smo dobili še monografijo Simboli v Plečnikovi arhitekturi. Že v prihodnjih dneh se bodo zvrstili novi dogodki, posvečeni temu velikemu mojstru in asketu.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi