Ljubljana, nedelja, 15. september 2019, 22:20

ZNP: Slišnost slovenskih radijskih postaj v rokah birokratov

V Združenju novinarjev in publicistov so zaskrbljeni zaradi nesprejemljivih birokratskih zapletov pri podeljevanju radijskih frekvenc in slabe slišnosti slovenskih radijskih postaj ob meji z Italijo. Na to so želeli še posebej opozoritzi ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini.


Ali veste, kaj v Sloveniji praznujemo 15. septembra?

Mineva 72 let od uveljavitve pariške mirovne pogodbe, s katero se je večina Primorcev, ki so pred tem trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu. V Sloveniji zato 15. septembra zaznamujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini. To je tudi državni praznik. Osrednja slovesnost je bila tokrat v Ajdovščini, a uradno vabilo nanjo in plakat sta poskrbela za ogorčenje.


Je digitalizacija države lahko priložnost za nov nacionalni konsenz v Sloveniji?

Naša država za razvojni preboj rabi nov nacionalni konsenz. Na to opozarjajo v NSi. Strankino vodstvo vidi priložnost zanj v vsesplošni digitalizaciji države, ki bi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi. Na potrebo po digitalizaciji opozarjajo tudi v stranki SDS.


Ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Medtem ko se koalicija z Levico pogaja o možnem prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, smo za mnenje o tem vprašali zavarovalnice same. V Zavarovalnici Triglav so zapisali, da morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je zdravstveno varstvo, izjemno premišljeni, biti morajo plod splošnega konsenza vseh deležnikov, saj lahko drugače pride do nepopravljivih posledic tako za zdravstveni sistem kot posameznike.


AVDIO: Nas čaka domino efekt?

Nemško gospodarstvo se bo po oceni ekonomistov iz inštituta za globalno gospodarstvo v tretjem četrtletju skrčilo za 0,3 odstotka. To bi pomenilo, da bo Nemčija vstopila v tehnično recesijo, saj je krčenje gospodarstva že zabeležila v drugem četrtletju. To bi lahko vplivalo tudi na slovenska podjetja, opozarja profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti dr. Žan Jan Oplotnik.


Kardiolog Marko Noč: Zdravstvo je črpalka denarja, kar je osnovni problem

Vlada Marjana Šarca bo v teh dneh zaznamovala prvo obletnico. Med prednostne naloge je uvrstila urejanje razmer v zdravstvu. A reforme, ki jo to področje krvavo potrebuje, ni na vidiku. Kje bi lahko tičali vzroki?


S slovesnostjo in mašo so se spomnili 70. obletnice ženskega delovnega taborišča pri Kočevju

S slovesnostjo in mašo so se danes v Ferdrengu pri Kočevju spomnili 70. obletnice nastanka tamkajšnjega ženskega delovnega taborišča, ki so ga ustanovile povojne komunistične oblasti. Mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, nagovora pa sta imeli nekdanja zapornica Lidija Drobnič in Marta Keršič iz Študijskega centra za narodno spravo.


Marija skrbi za nas, nas varuje na naši poti skozi življenje

8. septembra v Katoliški Cerkvi praznujemo Mali šmaren, praznik Marijinega rojstva. Posebej slovesno je bilo in je ves dan v svetiščih posvečenih Mariji. Na Brezjah je osrednjo sveto mašo daroval novi stiški opat p. Maksimiljan File.


V Mariboru slovesno ob 150. obletnici kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

Slomškova stolnica že drugič v tem tednu gosti visok jubilej. Če je v sredini tedna potekala slovesnost ob 160-letnici prenosa škofijskega sedeža, pa so danes šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja praznovale 150-to obletnico ustanovitve kongregacije. Slovesno somaševanje je vodil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, kardinal João Braz de Aviz.


Jože Bartolj z bogato razstavo v Galeriji Družina

Romanje za oziroma s človekom je naslov razstave slikarja Jožeta Bartolja, ki so jo sinoči odprli v Galeriji Družina. Človek z veliko začetnico, Kristus, in čisto vsakdanji človek, sta umetnikova sopotnika že 25 let.


Novejše novice | Starejše novice