Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:52

Je predlagana novela o zdravstveni dejavnosti ukrep, ki ubija bolnike?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koalicijskim partnerjem pred dobrim tednom dni poslala dopolnjeno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Takrat je poudarila, da v petih dneh pričakuje vrh o tem. Do njega še ni prišlo. Ali bo v obravnavo vladi poslala neusklajen dokument, kot je zagrozila, ni jasno. Do novele zakona o zdravstveni dejavnosti so med drugim kritični v Sindikatu družinskih zdravnikov Slovenije.


Škof Jurij Bizjak, vse najboljše!

Korpski škof Jurij Bizjak praznuje življenjski jubilej. Že prejšnjo nedeljo se je v svoji stolni cerkvi skupaj z oltarnim občestvom Bogu zahvalil za 70 let življenja, pa tudi za duhovniški poklic, ki ga zdaj živi kot pastir krajevne Cerkve. Z zahvalo nadaljuje tudi danes: rodil se je namreč na praznik Sedeža apostola Petra, 22. februarja 1947.


Na hrvaški strani ni več zadržkov pri prodaji Cimosa - je novica prišla prepozno?

Zagreb nima več zadržkov, ki bi lahko ovirali prodajo Cimosa. To je na današnjem srečanju v Bruslju naši finančni ministrici Mateji Vraničar Erman zatrdil hrvaški finančni minister Zdravko Marić. A obstaja velika verjetnost, da je ta novica prišla prepozno. Italijanski sklad Palladio Finanziaria je prav zaradi nerešenega spora med koprskim izdelovalcem avtomobilskih delov in hrvaško slabo banko včeraj napovedal odstop od nakupa. Tega uradno še ni storil, zato naš minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ohranja upanje, tudi Vraničar Ermanova je prepričana, da je zadevo še mogoče ugodno rešiti.


Aktivnosti Fidesa za višje plače zdravnikov ni podprla, sama se tisočakom ne odreka

Dober mesec po tem, ko je bila Zdenka Čebašek Travnik izvoljena na na čelo Zdravniške zbornice Slovenije, se je zapletlo zaradi plače, ki naj bi jo prejemala na novem položaju. Po poročanju medijev naj bi zahtevala od osem do deset tisoč evrov bruto na mesec. Ker se s tem niso strinjali trije njeni najožji sodelavci, so odstopili s svojih mest v izvršnem odboru te stanovske organizacije. Tam so pojasnili, da plača Čebašek Travnikove še ni določena.


V Mariboru lahko bolje spoznate duhovniški poklic

Pri uršulinkah v Mariboru bo v soboto priložnost za vse, ki se želijo od bliže seznaniti z duhovniško službo in spoznati poklic duhovnika. Srečanje se imenuje »Pridi in poglej«, organizira pa ga Center za duhovne poklice Nadškofije Maribor.


Smučarski dan slovenskih duhovnikov

Na smučišču Poden/Bodental bo jutri potekal letošnji smučarski dan slovenskih duhovnikov. Na avstrijsko Koroško vabita dolgoletna udeleženca tega srečanja Peter in Stanko Olip.


S političnim dialogom do rešitve zapleta zaradi nove deželne ustave avstrijske Koroške

Rešitev zapleta zaradi spreminjanja deželne ustave na avstrijskem Koroškem, ki bi kot edini deželni jezik predvidela le nemščino, naj bi prinesel politični dialog. Tako predstavniki slovenske manjšine pri naših severnih sosedih kot ministra za zunanje zadeve ter Slovence v zamejstvu in po svetu Karl Erjavec in Gorazd Žmavc so prepričani, da ga ne bi smele spremljati večje težave. Na včerajšnjem srečanju v Ljubljani so govorili o dveh možnostih - ali izpustiti omembo nemščine kot edinega deželnega jezika ali dodati, da je na naselitvenem območju slovenske narodne skupnosti deželni jezik tudi slovenščina. Erjavec bo pozno popoldne obe predstavil deželnemu glavarju avstrijske Koroške Petru Kaiserju, ki se bo mudil pri nas.


Ustavno sodišče: Slovenski verski prazniki izražajo tradicionalno sprejete vrednote

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti drugega člena zakona o praznikih in dela prostih dnevih. V njej je pripadnik islamske verske skupnosti navajal, da naj bi upošteval le krščanske verske praznike, po drugi strani naj bi diskriminiral pripadnike ostalih verskih skupnosti in jih onemogočal pri uresničevanju pravice do veroizpovedi.


Italijani želijo odstopiti od nakupa Cimosa, Počivalšek ne bo dovolil stečaja družbe

Vse kaže, da je prodaja Cimosa padla v vodo. Italijanski sklad Palladio Finanziaria je namreč zaradi nerešenega spora med koprsko družbo in hrvaško slabo banko napovedal odstop od nakupa. Tega za zdaj ni storil uradno, zato naš gospodarski minister Zdravko Počivalšek še ni vrgel puške v koruzo. Nad razvojem dogodkov so razočarani sindikalisti, usoda zaposlenih je spet negotova.


Pavle Borštnik s knjigo spominov v fari, kjer je bil rojen in krščen

V Antonovem domu pri frančiškanih na Viču so sinoči predstavili obsežno knjigo spominov rojaka Pavleta Boršnika z naslovom Moj čas. Izšla je pri tržaški Mladiki v zbirki Zapisi iz zdomstva. Avtor je v njej združil svoje spomine in obsežna razmišljanja o dogodkih, ki so usodno vplivali na njegovo „žrtvovano generacijo“. O leta 1925 rojenem Vičanu, ki živi v Clevelandu, so spregovorili urednik knjige Ivo Jevnikar, domačin p. Anton Jerman in zgodovinarja dr. Jože Možina in dr. Helena Jaklitsch. Odlomke iz knjige je prebirala Breda Zadnikar.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi