Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:52

Zasebno šolstvo – zmerljivka?

Če pogledamo na medmrežno stran TED-a (Ideas worth spreading) je še vedno najbolj gledan prispevek o šolstvu. Ken Robinson kaže na šolo kot institucijo, ki ubija kreativnost. Javni mediji in strokovnjaki s področja pedagogike so polni besed o nujnosti širokega in ustvarjalnega pristopa pri izobraževanju. Skoraj vsako usposabljanje učiteljev vsebuje vsaj nekaj odtenkov Gardnerjevega pluralnega razumevanja sposobnosti udeležencev vzgojnega procesa. Družba ima polna usta tolerantnosti in pestrosti. Javna prireditev, ki ne pokaže vsaj malo te »širine«, je že vnaprej obsojena na tako ali drugačno oznako fobije. Ko pa pridemo do uresničitve te deklarativne drže, se to ali pozabi ali interpretira popolnoma po svoje.


Slovenščina kot tržna niša v globaliziranem svetu

V začetku je bila Beseda in v začetku je bil samo en jezik, kakor en Bog in Oče vseh. Tako Sveto pismo in delček Slomškove pridige za začetek. Danes je 52. dan v letu 2017. Letu, ki smo ga v slovenski prestolnici začeli z napisom na velikem ekranu po odštevanju: "Happy new year!" "Cool", kajne? Saj je Ljubljana od tujcev vendar pokala po šivih. "Valjda" jim je treba razložiti v univerzalnem jeziku, saj bi tujejezične reveže »srečno novo leto« čisto zmedel in bi si v najboljšem primeru polomili jezike.


Kdo se boji svobode?

V zadnjem času so različne revije tekmovale med sabo, katera bo objavila bolj imenitne posnetke velikih palač, ki si jih je naša nova jara gospoda zgradila na elitnih lokacijah po Sloveniji in tudi v tujini, najbolj pogosto na hrvaški obali, pet korakov od čudovitega Jadranskega morja. Slovenski značaj je sicer že pregovorno poln zavisti in neplemenitih čustev, če gre sosedu bolje kot nam samim, če uspe sosed pridobiti večje bogastvo, kot ga posedujemo sami. Poskušajmo analizirati, zakaj se naša čustva odzivajo na tako nepriljubljen način. Eden od odgovorov bi lahko bil zagotovo tale: mnogi starši, pa tudi mnogi vzorni učitelji otroke vzgajamo za poštenost, pridnost, postopnost, vse ob svojem času, vsega ne moremo imeti naenkrat, prigarajmo si blagostanje s svojimi rokami in z delom. Toda ob naštevanju vsega tega se mi je zazdelo, da sama ob prepričanju, da je tako prav, pravzaprav sodim v nek drugi čas, da se mi bo marsikdo posmehoval ob misli, da se blagostanje ustvari z delom.


Velikodušnost ni doma na Koroškem

Tistim, ki smo vsaj malo okuženi s tako imenovano “koroško boleznijo”, je včasih zares mučno spremljati dogajanje na avstrijskem Koroškem. Še posebej neprijetno je takrat, ko se tik pred ciljem zatakne pri kakšni vsaj na prvi pogled samoumevni zadevi.


Naredimo iz valentinovega festival nežnosti!

Na valentinovo ne morem mimo tega praznika zaljubljencev, kot se je god sv. Valentina pod vplivom angleških in francoskih navad uveljavil tudi pri nas. Dejstvo je, da svetnik je na koledarju, od nas pa je odvisno, kakšen pomen mu bomo dali in kako ga bomo praznovali. Menim, da bi morala tu svoje običaje prispevati tudi Cerkev.


Nova zmaga stricev iz ozadja! Jim bomo to dovolili?

Afera, zaradi katere smo morali na predčasne volitve in afera, zaradi katere je moral pred volitvami v zapor vodja največje opozicijske stranke - podoben primer bi težko našli v kakšni demokratični državi danes ali v preteklosti - za nekaj, kar sploh ni bilo dokazano, je včeraj doživela še enega od svojih iz ozadja režiranih vrhuncev.


Migracij ne moremo preprečiti, a lahko preprečimo njihovo zlorabo

Državni zbor je po težki razpravi le sprejel novelo zakona o tujcih, s katero vlada v primeru zaostrenih migracijskih razmer uzakonja možnost aktivacije posebnih ukrepov in omejuje vstop tujim državljanom na ozemlje Republike Slovenije. Zakon daje pravno podlago za izvajanje posebnih policijskih pooblastil v primeru, če naša država zaradi množičnega prihoda migrantov ne bi mogla več izvajati zakona o mednarodni zaščiti ter bi bila lahko ogrožena javni mir in notranja varnost. Namen zakona torej je, da se preprečijo izredne razmere in hkrati tudi možnost, da bi Slovenija postala žep za begunce. Vendar pa je novela v številnih točkah na meji z določenimi mednarodnimi standardi in bo zato o njeni usodi zelo verjetno odločala ustavna presoja. Z novelo namreč policija pridobiva pooblastila, ki v normalnem sistemu pripadajo sodni veji oblasti.


Očitki na račun papeža Frančiška

Ni dvoma, da je papež Frančišek eden od najbolj priljubljenih ljudi našega časa. Z navdušenjem ga sprejemajo celo ljudje drugih verskih prepričanj in idejnih tokov. Zaradi njegove prisrčnosti in neposrednosti mu sledijo množice. Dovolj če klikneš na njegov tweeter, kjer vsak dan zapiše kratko misel, ki nam lahko postane vodilo za ves dan.


Kralj David in Amoris laetitia

V krščanstvu ima posameznik prednost pred skupnostjo. Človek se ni dolžan podrejati abstraktnim koristim skupnosti, kot to terja marksizem, saj ima pravico in dolžnost braniti svoje dostojanstvo. Res pa je, da ima skupnost v krščanstvu, najpogosteje poimenovana občestvo, izjemen pomen. V občestvu pride posameznikovo dostojanstvo do polnega izraza, saj ga prav člani te skupnosti potrjujejo in mu dajejo smisel. Res je tudi, da se posamezniki v občestvu podrejajo drug drugemu, vendar ne prisilno, ne po diktatu abstraktne večvrednosti skupnosti, temveč v duhu ljubezni, ki je vez med posamezniki. V ozračju ljubezni, ki preveva občestvo, se človek počuti srečnega, neobremenjenega in svobodnega. Kristjani se zavedamo, da vse to prihaja od Boga in da On brani občestveno skupnost prav zato, da bi obranil človekovo osebno svobodo, njegovo dostojanstvo in srečo.


Najprej oblast, potem kultura

Kulturni praznik, ki je pred nami, najgloblje zaznamuje slovenski jezik, po katerem smo skozi stoletja utrdili svojo narodnost. Sadovi jezikovnega ustvarjanja pa niso edini, saj je umetnost s svojimi sadovi veliko širša. Peršernov dan ni namenjen samo pogledu nazaj, na bogato kulturno dediščino, ampak tudi na njeno ohranjanje, negovanje, iskanje novih poti ter oblikovanje sedanjosti in prihodnosti po načelih, smernicah, ki odgovarjajo našemu kulturnemu prostoru. Ste kdaj razmišljali, da je tudi vladanje neke vrste umetnost? Tudi za to področje veljajo določene smernice, po katerih lahko ocenjujemo, kdo bi si zaslužil najvišje priznanje za kulturo vladanja. In zakaj govorim o tem? Ker se mi zdi, da nam prav na tem področju manjka kulture v najširšem pomenu besede.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi