Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Burja povzroča nevšečnosti na Primorskem

Slovenija | 18.01.2017, 15:28

Burja te dni povzroča precej težav na Primorskem. Gasilci in druge službe v Istri so dopoldne odstranjevali podrta drevesa. Ponekod je vetrolom poškodoval kable in drogove elektro- in telekomunikacijskega omrežja. Koprsko pristanišče je priprto, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera. Močan sunek burje je odkril del strehe na pošte sredi Nove Gorice, zato je do nadaljnjega povsem zaprt del mestnega središča. Zaradi orkanskega vetra je zaprtih več cest na Hrvaškem.

Na Primorskem že drugi dan vztraja močna burja, ki dosega hitrost tudi do 140 kilometrov na uro, in je poleg cestnih zapor povzročila številne preglavice domačinom predvsem v istrskih občinah. A ne le v prometu. Zaradi razkritih streh, podrtih dreves, poškodovanih električnih in telekomunikacijskih kablov so bile tudi ponoči aktivne pristojne službe.

Koprsko pristanišče je trenutno priprto, kar pomeni, da se v dežurni službi o vplutju ladij odločajo od primera do primera. Delo, ki v pristanišču zahteva uporabo dvigal, je ustavljeno. Tako sta zaprta kontejnerski in avtomobilski terminal, okrnjen je tudi železniški promet. Pred vhodom v mesto se je nabrala kolona tovornjakov. Zaradi varnosti je tudi danes za letalski promet zaprto portoroško letališče, a po napovedih vremenoslovcev ga bodo jutri lahko odprli. Morje ob slovenski obali bo močno vzvalovano še ves današnji dan in tudi ponoči.

Na Severnem Primorskem po besedah poveljnika regijskega štaba civilne zaščite Sama Kosmača večjih težav zaradi močne burje niso imeli. Močan sunek burje je sicer odkril del strehe na stavbi pošte sredi Nove Gorice. Veliki kosi pločevine so ob padcu na Kidričevo ulico poškodovali dva tam parkirana avtomobila. Zaradi nevarnosti padanja delov kritine je novogoriški štab Civilne zaščite do nadaljnjega zaprl del mestnega središča: Kidričevo ulico od nebotičnika do vključno stavbe Območne enote Zavarovalnice Triglav. Zaprta je tudi poslovalnica Pošte Slovenije Nova Gorica, zato stranke preusmerjajo na poslovalnico pošte v Kromberku. V nočnem času pa je močan sunek burje prevrnil manjši tovorni avtomobil v Ozeljanu. Poklicni gasilci so vozilo začasno pritrdili z vrvmi, da ne ogroža splošne varnosti, promet pa do nadaljnjega na tem odseku poteka izmenično enosmerno.

Zaradi burje prihaja do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja Elektra Primorska na območju Gornje Branice, Ozeljana, Šmihela, Podnanosa. Okvare so že odpravili, vsi odjemalci imajo zato normalno oskrbo z električno energijo. Po napovedih agencije za okolje bo burja jutri čez dan postopoma slabela.

Na Hrvaškem vreme še vedno povzroča težave v prometu. Zaradi orkanskega vetra, ki nanaša sneg na ceste, je zaprtih več odsekov na avtocesti med Zagrebom in Splitom ter na avtocesti Reka-Zagreb. Zaprte so tudi nekatere državne ceste, ki povezujejo celino z obalo ter most na otok Pag. Številna gospodinjstva na območju Šibenika so brez elektrike.

Slovenija, Hrana in okolje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...