Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
SDM, 2016 (foto: Radio Vatikan)
SDM, 2016

Začele so se priprave na sinodo mladih

Svet | 16.01.2017, 14:29 Marjana Debevec

Potem, ko sta bili dve sinodi posvečeni družini in njenemu poslanstvu v Cerkvi in svetu, bo naslednja namenjena mladim. Pod naslovom: »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«, jo bodo pripravili v prihodnjem letu. Vatikan je predstavil pripravljalni dokument za škofovsko sinodo, papež pa je mladim ob tem napisal pismo.

»Hotel sem, da bi bili vi v središču pozornosti, saj vas nosim v svojem srcu«, je mladim zapisal papež Frančišek. Povabil jih je, naj se odpravijo na pot srečanja z Gospodom in prisluhnejo glasu Boga, ki preko rahlega šepetanja Svetega Duha odmeva v njihovih srcih.

Kot Abraham, naj bi se tudi današnji mladi odpravili na pot proti novi zemlji. »Kaj je za nas danes ta nova zemlja, če ne pravičnejša in bolj bratska družba, ki si jo iz srca želite in jo želite graditi do vseh obrobij sveta?«, je zapisal Frančišek. Ob tem je spomnil na številne vojne, ki mlade silijo zapustiti svoje dežele.

Obenem pa je mladim dejal, da jih kot apostole Jezus vabi, naj pridejo k Njemu. »Dragi mladi, ste se že srečali s tem pogledom? Ste zaslišali ta glas? Ste začutili ta sunek, ki vas je pognal na pot?«. Mlade je sveti oče zato povabil, naj odgovorijo na ta klic veselja. V Krakovu so mu na vprašanje, ali je mogoče v svetu kaj spremeniti, odgovorili z DA. Zato jim je sveti oče zatrdil, da se boljši svet ustvarja tudi zaradi njih.

Zagotovil jim je še, da želijo skupaj s škofi vsega sveta postati »sodelavci njihovega veselja«. K čemur naj bi prispevala tudi sinoda, ki bo leta 2018.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...