Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v župniji sv. Marije (foto: Radio Vatikan)
Papež v župniji sv. Marije

Papež v rimski župniji: Biti kristjan pomeni pričevati za Jezusa

Svet | 16.01.2017, 10:03 Marjana Debevec

Potem ko je v svetem letu usmiljenja zaradi številnih obveznosti prekinil obiske rimskih župnij, se je papež Frančišek včeraj popoldne znova odpravil v eno izmed njih in sicer v župnijo sv. Marije v Stteville. Izbral jo je zato, ker se je želel srečati s tamkajšnjim hudo bolnim kaplanom.

Duhovnik Giuseppe Berardino se zaradi bolezni ne more več sam premikati, kljub temu pa je povsod v župniji moč zaznati sadove njegovega življenja. Med njimi so tudi lanski birmanci, ki so se na zakrament pred petimi leti začeli pripravljati ravno z Berardinom. Papež jim je dejal, da je njihova navzočnost v župniji milost od Gospoda, saj mnogi drugi mladi po birmi zapustijo Cerkev. Otroke pa je sveti oče povabil k pričevanju s svojim življenjem. »Lahko govorim o Gospodu, vendar če ne govorim s svojim življenjem in ne pričujem, to ne služi ničemur! Sem kot kristjan papagaj... Krščanstvo se namreč pričuje z besedami, s srcem in z rokami«, je bil jasen Frančišek. Otroke je še povabil, naj neverujoče sovrstnike ne prepričujejo, naj verujejo, ampak naj živijo tako, da jih bodo le ti enkrat vprašali: »Zakaj živiš tako? Zakaj si to storil?« In takrat jim lahko pojasnijo.

S pastoralnimi delavci se je papež pogovarjal o različnih perečih vprašanjih; tudi o tem, ko v življenju zaradi hudih preizkušenj pridejo trenutki teme. »Spoštuj to temo v duši. Gospod pa ti bo znova vzbudil vero. Vera je namreč Gospodov dar. Na nas je samo, da jo varujemo in negujemo...«.

Sveti oče se je v rimski župnije sv. Marije srečal tudi z bolniki in starši novo krščencev. Na srce jim je položil, da naj otroci ne vidijo njunih prepirov, pa tudi da naj nikoli ne končata dneva brez sprave.

Potem ko je spovedal štiri vernike, je papež daroval sveto mašo, med katero je znova poudaril pomen pričevanja vere: »Mnogi kristjani, duhovniki in tudi škofje izpovedujejo, da je Jezus Bog... vendar pa, ali tudi vsi ti pričujejo za Jezusa? Ali biti kristjan pomeni način življenja, kot na primer biti navijač nekega nogometnega moštva? Ali pa kot imeti neko filozofijo? Nekdo lahko reče: 'Sem kristjan, ker izpolnjujem zapovedi'. Biti kristjan pa najprej pomeni pričevati za Jezusa«, je bil odločen papež in še dejal, da je za dober uspeh župnije pomembno, da ljudje ne opravljajo, saj opravljanje uniči vse.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.