Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V letu 2016 zaradi vere ubitih 1207 kristjanov

Svet | 12.01.2017, 10:40 Marjana Debevec

Preganjanje kristjanov po svetu nenehno narašča, potrjuje poročilo mednarodne organizacije Odprta vrata. Slednja vsako leto na črno listo vpiše 50 držav, v katerih so kristjani najbolj zatirani in zapostavljeni. Po svetu je po njihovih ocenah preganjanih več kot 250 milijonov vernikov.

Po besedah direktorja organizacije Odprta vrata za Italijo Cristiana Nanija, je v svetu v porastu verski nacionalizem. Kot primer je navedel Indijo. Slednja se je zaradi hindujskega nacionalizma, ki zatira družbeno življenje kristjanov, povzpela na 15. mesto. Podoben pojav je moč zaznati tudi v Laosu, Bangladešu, Vietnamu in Butanu.

Drug vidik preganjanja kristjanov po besedah Nanija izvira iz islamističnega ekstremizma. Med nasilnimi skupinami je omenil Boko Haram, al-Shabbat in Islamsko državo.

Najbolj pa so kristjani še vedno zatirani v Severni Koreji, kjer gre za množično kršenje človekovih pravic. »Imajo celo kampe za prevzgojo in prisilno delo, ki spominjajo na nacistična taborišča. V njih je po naših ocenah zaprtih med 50 in 70 tisoč kristjanov in sicer zaradi preprostega razloga, ker so kristjani, ali pa ker so imeli Sveto pismo,« je povedal Cristiano Nani, ki je zatrdil tudi, da se v zadnjih letih preganjanja kristjanov po svetu vedno bolj zavedamo, več se o njem govori. »Zelo malo pa se govori, kadar ljudi ubijejo zato, ker so kristjani. Po naših ocenah je bilo v preteklem letu 1207 krščanskih mučencev in 1300 napadenih cerkva.« Nani je poudaril, da bi morala diskriminacija kristjanov, ko se jih obravnava kot drugorazredne državljane, pretresti Zahodni svet.

Povejmo še to, da je bilo samo v zadnjih treh mesecih v Nigeriji več napadov s strani Zahodu neznane teroristične skupine Fulani. Požgali so 53 vasi, ubili 808 ljudi, uničili več kot 1400 domov in 16 cerkva. Nigerijski škof je pa povedal, da je bilo od leta 2006 v državi ubitih več kot 12.000 kristjanov ter uničenih dva tisoč cerkva. Glavni krivec vsega tega je skupina Boko Haram.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...