Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:59

Papež: Idoli vedno razočarajo, Bog nikoli.

avdienca
Foto © Radio Vatikan

Idoli vedno razočarajo, niso stvarni. Bog pa nikoli ne razočara, je pri današnji katehezi poudaril papež Frančišek. Spregovoril je o lažnih idolih, v katera človek polaga upanje. Ko v življenju naletimo na težave, izkusimo krhkost zaupanja v Boga. Čutimo potrebo po drugačni gotovosti, otipljivo in konkretno varnost. Zato iščemo tolažbo, pa čeprav kratkotrajno, in jo poskušamo najti v varnosti denarja, v zvezah s pomembnimi ljudmi, v posvetnosti, v lažnih ideologijah. Včasih tolažbo iščemo tudi v nekem bogu, ki bi se uklonil našim zahtevam in bi čudežno spremenil našo resničnost ter jo naredil, kot mi hočemo; skratka v idolu, ki sam po sebi ne more narediti ničesar, saj je nemočen in lažniv.

Lažnivost idolov dobro opisuje psalm 115. Zavedati pa se moramo, da idoli niso samo iz kovin ali drugih materialov, ampak tudi tisti, ki jih zgradimo v naših mislih, ko na primer Boga poskušamo spraviti v naše okvire ali naše zamisli o božanstvu, v boga, ki bi nam bil podoben, razumljiv, predvidljiv.

Papež je navedel izkušnjo iz Buenos Airesa, ko je šel od ene do druge cerkve. Vmes je bil park, v njem pa za majhnimi mizicami številni vedeževalci in vedeževalke. »Tam so ljudje stali celo v vrsti. Pokazal si dlan, potem pa je vedeževalec začel vedno z istimi besedami: V tvojem življenju je ženska … vidim neke sence, ampak vse se bo srečno končalo ... Potem pa to plačaš. In to naj bi ti dalo varnost? To je dovolite mi, da se tako izrazim, neumnost. To je idol.«

Kot je dejal papež, kupujemo lažna upanja, temu, kar nam je Jezus prinesel zastonj, pa ne zaupamo toliko. »Velikokrat smo bolj zadovoljni z minljivim upanjem, ki ga daje lažni idol, kot pa z velikim in varnim upanjem, ki ga daje Gospod.«

Ko ideologije, denar, moč, oblast, uspeh, fizična lepota in zdravje postanejo idoli, za kar bi žrtvoval vse, vodijo v smrt. Tudi v Cerkvi obstaja tveganje po posvetnosti, je dejal papež in dodal, da je treba ostati v svetu, a se braniti pred iluzijami sveta. Idoli vedno razočarajo, so fantazije, niso stvarnost. Treba je zaupati v Boga, ki ni idol in nikoli ne razočara, je katehezo sklenil papež.


Ne spreglejte: