Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež med potovanjem v Taclobanu (foto: Radio Vatikan)
Papež med potovanjem v Taclobanu

Papež v novi knjigi: Zavedam se tveganj, a se ne bojim zase

Svet | 10.01.2017, 10:38 Marjana Debevec

V italijanske knjigarne je danes prišla knjiga vatikanista Andree Torniellija z naslovom Na potovanju. V njej avtor predstavi mednarodna potovanja papeža Frančiška in osvetli nekatere neobjavljene dogodke. Uvod v knjigo pa je daljši intervju s svetim očetom o njegovih potovanjih.

»Če povem iskreno, mi nikoli ni bilo preveč všeč potovati«, je Tornielliju zaupal papež Frančišek. In kako je prišlo do njegovega prvega potovanja na Petrovem sedežu, ki ga je vodilo na Lampeduso? »Začutil sem, da moram iti tja. Pretresle so me novice o migrantih, ki so potonili v morju«.

Drugo potovanje, ki ga je opravil, je bilo načrtovano že pred njegovo izvolitvijo, saj je šlo za svetovni dan mladih v Braziliji. »Sedaj pa čutim, da moram potovati, obiskovati krajevne Cerkve in opogumljati semena upanja, ki že obstajajo«, je v pogovoru zatrdil Frančišek. Čeprav so potovanja fizično in predvsem psihično zelo naporna, v njih najde tudi neizmerno bogastvo obrazov, pričevanj in izkušenj.

Sveti oče v knjigi spregovori tudi o navdušenju ljudi, s katerimi se sreča in doda, da se mora papež zavedati, da prinaša in pričuje Jezusa ter njegovo bližino in nežnost vsem ljudem, še posebej trpečim.

Med nepozabnimi trenutki svojih potovanj Frančišek omeni svetovni dan mladih, ko so ga mladi skoraj potegnili iz papamobila in sprejem na Filipinih, še posebej v Taclobanu, kjer je bil strašen naliv.

Torniellija je zanimalo tudi, kako se papež spominja ljudi, ki jih je srečal. »Nosim jih v svojem srcu, molim zanje, molim za boleče in težke situacije, ki sem jih srečal. Molim tudi, da bi se zmanjšale neenakosti, ki sem jih videl«, je dejal Frančišek.

Povedal je tudi, da je v Evropi želel obiskati dežele, ki so ali pa so bile v preteklosti v težkih situacijah. »To pa seveda ne pomeni, da nisem pozoren na vso Evropo, ki jo opogumljam kolikor je le mogoče, da bi znova odkrila svoje najbolj pristne korenine in vrednote«, je dejal sveti oče. Prepričan je tudi, da krize, v kateri smo se znašli in problema migracij, ne bodo rešile birokracija in visoka finančna orodja. Gre namreč za največji izziv, ki se pred evropske države postavlja po drugi svetovni vojni.

Ob sklepu pogovora sveti oče spregovori še o varnosti na svojih potovanjih in pove, da se kot pastir in oče ne more voziti v blindiranih avtomobilih ali pa v papamobilih z neprebojnimi stekli, saj bi bilo tako preveč ovir med njim in ljudmi. »Treba je zaupati in se zaupati. Zavedam se tveganj, ampak se ne bojim zase«, je še dejal Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.