Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:51

Slovenija uvaja istospolno indoktrinacijo, ZDA za zaščito otrok

V veljavo bo jutri stopil zakon o partnerski zvezi, ki za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Zakon pa odpira tudi druge ustavno pravne poti, ki so jih volivci na lanskem referendumu že zavrnili.


Mladi in starejši z roko v roki za boljši jutri

Mladinski svet Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije sta pripravila posvet o medgeneracijski solidarnosti, saj obe organizaciji verjameta v sožitje med mladimi in starejšimi in sta proti ustvarjanju takoimenovanega medgeneracijskega konflikta. Medgeneracijsko povezovanje je bilo v družbi prisotno že od nekdaj, le obuditi ga je treba. Čeprav o medgeneracijski solidarnosti govorijo vsi, pa je nekateri nočejo živeti, opažamo, ko se ozremo okoli sebe. Obe organizaciji, ki zastopata dve različni generaciji, se soočata s skupnim občutkom odrinjenosti, ene razglasijo za premlade, druge za prestare, je v uvodnem nagovoru na posvetu dejal podpredsednik MSS za mladinske politike Tibor Vöröš. Na neenakovredno vlogo v družbi ne pristajajo, želijo biti vključeni v procese odločanja, zato so tudi pripravili posvet, na katerem so odkrito spregovorili o problematiki staranja družbe in brezposelnosti tako med mladimi kot starejšimi.


Papež: Zaradi ošabnosti in pohlepa uničujemo stvarstvo

Čeprav bi morali s stvarstvom ravnati kot čudovitim darom, ki nam ga je Bog dal v upravljanje, ga zaradi človeške ošabnosti in pohlepa uničujemo. Posledice imamo vsak dan pred očmi. Vendar pa nas Gospod pri tem ne pušča samih, je pri splošni avdienci poudaril papež Frančišek. Kristjani vemo, da smo v upanju vsi odrešeni. Sveti oče je ob tem na koncu opozoril na Južni Sudan, kjer se bratomorni vojni pridružuje veliko pomanjkanje hrane, ki na smrt obsoja milijone ljudi, med njimi mnoge otroke. Kot je dejal, v tem trenutku niso dovolj samo izjave, ampak je potrebna konkretna pomoč v hrani, ki bo dostavljena trpečim.


Program papeževega obiska v Genovi

Vatikan je objavil program papeževega obiska v nadškofiji Genova, kjer se bo mudil 27. maja. Dopoldne bo nagovoril delavce, škofe, duhovnike in druge posvečene osebe ter mlade. Pri kosilu se bo srečal z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki. Popoldne bo obiskal še pediatrično bolnišnico, na prostoru sejmišča pa bo daroval sveto mašo. Nadškofija Genova v času priprave na prihod papeža Frančiška zbira darove, ki mu jih bodo izročili za njegove dobrodelne dejavnosti. Sicer pa se bodo verniki na obisk pripravili predvsem z molitvijo.


Turistični vodniki praznujejo

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan turističnih vodnikov. V Sloveniji na ta dan turistični vodniki in organizacije pripravljajo več kot 50 brezplačnih vodenj po vsej državi. Bodoči položaj turističnih vodnikov se bo sicer v luči nove zakonodaje nekoliko spremenil.


Papež o migrantih: Sprejeti, zaščititi, spodbujati in vključevati

Papež Frančišek je dopoldne sprejel udeležence mednarodnega foruma z naslovom: Migracije in mir. V zgoščenem nagovoru, ki nekako povzema njegov nauk o migracijskem vprašanju, se je Frančišek tega zapletenega problema lotil z različnih zornih kotov. Poudaril je štiri besede in sicer: sprejeti, zaščititi, spodbujati in vključevati.


Mednarodni dan materinščine tokrat o pomembnosti večjezične izobrazbe

21. februar je mednarodni dan maternega jezika. Nanj bodo opozarjale različne prireditve, letos so osredotočene na pomembnost večjezične izobrazbe za trajnostno naravnano prihodnost. Po svetu danes govorijo približno 6.000 različnih jezikov, polovici grozi izginotje. Materinščina večinskega prebivalstva pri nas je slovenščina. Da izražanje v njej ni tako samoumevno, se zavemo ob zapletih, kakršen se je zgodil pri spreminjanju deželne ustave avstrijske Koroške, o čemer poročamo zadnje dni.


Papež v rimski župniji: Odpuščenje v mojem srcu oddalji vojne

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal župnijo sv. Marije Jožefe Jezusovega srca na vzhodnem obrobju Rima, ki je prepuščeno propadanju, revščini in brezposelnosti. Srečal je z različnimi skupinami, od otrok do staršev novokrščencev, ostarelih in delavcev Karitas.


Papež Frančišek: Nasilni povračilni ukrepi nikoli ne vodijo do rešitve konflikta

Sončno pomladno vzdušje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu prevevalo romarje v pričakovanju besede papeža Frančiška. Ko se je pojavil na oknu apostolske palače, ga je množica zbrana na Trgu pozdravila z bučnim aplavzom. Nato je pozorno prisluhnila njegovemu nagovoru, v katerem je vsem približal zahtevno pot ljubezni, ki vključuje tudi sovražnike. Nasilni povračilni ukrepi namreč nikoli ne vodijo do rešitve konfliktov, je prepričan sveti oče.


Erjavec še en mandat predsednik DeSUS

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je na kongresu DeSUS še četrtič prevzel mandat predsednika stranke. Na volilnem kongresu je bil edini kandidat, za njegovo imenovanje so glasovali 203 delegati, sedem pa jih je bilo proti. Svoj položaj podpredsednika je obdržal Tomaž Gantar, na podpredsedniški funkciji pa sta se mu pridružila še Jelka Kolmanič in Jožef Žnidarič.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi