Ljubljana, sreda, 21. marec 2018, 01:56

Bog je mlad: Mladi so preroki s krili, ki znajo gledati naprej

V Italiji in drugod po svetu je danes izšla knjiga z naslovom »Bog je mlad«. Gre za intervju s papežem Frančiškom, s katerim se je pogovarjal novinar in publicist najmlajše generacije, 33-letni Thomas Leoncini. Pri založbi Družina bo izšla v četrtek, v njej pa papež med drugim pravi, da so mladi preroki s krili, ki znajo gledati naprej.


Škof Lipovšek: Cerkev v Sloveniji še vedno čuti vplive nostalgičnih ostankov polpretekle zgodovine

Misijon se začne najprej v nas, ki smo vsi misijonarji, je v pogovoru za Radio Ognjišče v luči radijskega misijona dejal celjski škof Stanislav Lipovšek. Z njim smo se pogovarjali o stanju v celjski škofiji pa tudi o obisku Ad limina Apostolorum.


Začenja se zgodovinsko pred sinodalno srečanje mladih

V Vatikanu se je začelo predsinodalno zasedanje, na katerem se je zbralo več kot 300 mladih z vsega sveta. Med njimi so predstavniki škofovskih konferenc, cerkvenih gibanj, pa tudi kristjani drugih cerkva, predstavniki različnih verstev in neverujoči. V teh dneh jih bodo nagovorili razni strokovnjaki, vse pa bo mogoče spremljati preko svetovnega spleta, da bi lahko mladi z vseh koncev sveta sodelovali na omenjenem zasedanju. To nedeljo, ki bo tudi svetovni dan mladih po škofijah, bodo mladi papežu izročili sklepe srečanja, v katerih bodo izrazili svoje želje in najgloblja hrepenenja.


Škof Glavan: Med obiskom Ad limina smo dobili priznanje za odziv na krizo s prebežniki

Novomeški škof Andrej Glavan je prepričan, da je radijski misijon v dobi digitalizacije pomembna oblika oznanjevanja evangelija in poglabljanja duhovnega življenja. V pogovoru za naš radio je spomnil, da je radijskim misijonarjem in vsem, ki bodo prisluhnili njihovim nagovorom, svoj blagoslov podelil tudi papež Frančišek. Škof Glavan se je z njim nazadnje srečal ob nedavnem obisku Ad limina Apostolorum v Rimu in Vatikanu. Ob tem je njemu in njegovim sodelavcem poročal tudi o razmerah v svoji škofiji, med drugim je omenil soočanje z valom prebežnikov pred dobrima dvema letoma.


Papež: Križ ni dodatek k obleki!

Papež Frančišek je po včerajšnjem pastoralnem obisku v San Giovanni Rotodnu in Pietralcini, krajema, ki sta tesno povezana s sv. patrom Pijem, danes opoldne nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob koncu je z vsemi podelil globoke vtise z včerajšnjega obiska, zlasti stika z najbolj trpečimi, ki odmevajo v njegovem srcu ter se svojim včerajšnjim gostiteljem toplo zahvalil za sprejem. Sicer pa je sveti oče v danes vsem približal globlji pomen evangeljskega odlomka 5. postne nedelje.


Evropski strokovnjaki: Ne lažne novice, ampak dezinformacije

Skupina strokovnjakov, ki pomaga Evropski komisiji pri oblikovanju strategije za spopadanje s tako imenovanimi lažnimi novicami, je opravila prvi del naloge. Omenjeno besedno zvezo je zamenjala z izrazom dezinformacije, ocenila je namreč, da je ustreznejši. V poročilu je poleg definicije naštela tudi več priporočil.


VIDEO: Papež v Pietrelcini: Kraj, kjer se ljudje prepirajo, je bolan, ne raste!

Papež Frančišek se danes mudi v dveh krajih, ki sta povezana s p. Pijem. Zjutraj se je kot prvi papež ustavil v Pietrelcini, kjer se je p. Pij rodil. Druga postaja romanja je San Giovanni Rotondo, ki sta ga obiskala tudi že Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V tem kraju je ta kapucin pred stotimi leti prejel stigme, vidne Kristusove rane, ki so krvavele do njegove smrti pred 50-imi leti.


Papež odhaja k p. Piju

Papež Frančišek bo danes poromal k italijanskemu ljudskemu svetniku patru Piu (1887-1968). Zgodaj zjutraj bo s helikopterjem najprej poletel v rojstni kraj priljubjenega svetnika, Pietrelcino pri Beneventu. Po enournem postanku se bo odpravil proti San Giovanni Rotondu, kjer je deloval kapucinski pater, ki je že za časa svojega življenja slovel po čudežih. Osrednje točke programa so obisk pediatrične bolnišnice za rakave bolnike, molitev pred posmrtnimi ostanki patra Pia in bogoslužje na prostem.


Prihodnost Slovenije v političnih očeh

Državni zbor danes na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravlja o prihodnosti Slovenije. Iskati je treba rešitve za boljšo prihodnost, so poudarili predlagatelji, medtem ko je bilo od ostalih poslancev slišati očitke, da so poslanci NSi in SDS sejo 'izrabili' za nabiranje političnih točk pred volitvami.


AVDIO: Gremo na predčasne volitve

Včerajšnja sreda je prinesla odstop premiera Mira Cerarja. Že dejstvo, da je bila izjava napovedana za 22. uro, je vzbujalo sum, da je situacija resna, in to se je potem samo še potrdilo. Odzivi so mešani, nekateri pravijo, da je vrgel puško v koruzo, drugi, da se je za ta korak odločil prepozno, tretji so že v pripravah na volitve in jih te poteze niti ne ovirajo.


Novejše novice | Starejše novice