Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 17:16

Buditelj slovenstva

Naš sobotni gost je bil letošnji Peterlinov nagrajenec Tomaž Pavšič iz Idrije. Nagrado je prejel na študijskih dnevih Draga na Opčinah pri Trstu za "njegovo »sponzorstvo« v korist slovenskega kulturnega delovanja v Benečiji ter na Goriškem in Tržaškem".


Pred nami je 15. Ritem srca

V športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani se bo v četrtek, 12. oktobra ob 19.30, začel festival Ritem srca, 15. po vrsti. Tudi letošnji prinaša novo slovensko sodobno krščansko glasbo, hkrati pa bo večer, kot je že v navadi, zaokrožil slavilni koncert.


Ustavni sodnik Jaklič za Radio Ognjišče o ločenosti Cerkve in države

V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo gostili ustavnega sodnika ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se ustavili pri vprašanju ločenosti Cerkve in države, pri glasu posameznika na referendumu in na volitvah ter pri dilemi med pravicami človeka ali državljana.


Svetovalnica: Več pobranih davkov, manjša davčna stopnja za vse

O davkih smo govorili v tokratni Svetovalnici, saj so sestavni del življenja. Osredotočili smo se na davke, ki doletijo podjetnike, družbo z omejeno odgovornostjo ter kmete. V studio smo povabili davčno svetovalko Boženo Macarol.


Slovenci smo tudi v pripravi dogodkov s področja kulturne dediščine v vrhu Evrope

S slovesnim odprtem se v Tolminu to soboto, 23. septembra, začnejo letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine in nacionalni projekt Teden kulturne dediščine. Z nadvse pestro, včasih burno zgodovino, neprecenljivimi naravnimi danostmi ter vztrajnimi in srčnimi domačini na širšem Tolminskem ni težko pisati nepozabnih zgodb in ustvarjati nove dediščine.


Svetovalnica: Invalidska kartica ugodnosti

O invalidih in urejanju statusa smo govorili v Svetovalnici, v katero smo povabili predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenija Borisa Šuštaršiča. Predstavil je, kako je z zaposlitvijo ter kartico ugodnosti, ki je bila uvedena pred kratkim.


Pogovor o: drugi tir da, zakon ne!

V nedeljo, 24. septembra, bomo imeli volivke in volivci priložnosti izreči se o zakonu o drugem tiru. Gre za zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Nekateri menijo, da zakon prinaša tveganja izvedbene, javnofinančne in korupcijske narave, podporniki menijo, da je gradnja 2. tira nujna, z njo pa tudi zakon, ki je bil sprejet.


Svetovalnica: Demenca ni del starosti, ampak je bolezen

September je mesec demence oz. Alzheimerjeve bolezni. Kako prepoznati znake, kako se spopasti s to boleznijo in ali obstajajo zdravila proti njej, smo v Svetovalnici povprašali predsednico Društva Spominčica Štefanijo Lukič Zlobec.


Zmagovita ljubezen

Naslov smo si sposodili pri dr. Karlu Gržanu, avtorju knjige, ki govori o slovenskem Maksimiljanu Kolbeju. Gostili smo ga v oddaji Od slike do besede, v kateri je odstiral ozadje nastajanja te privlačno napisane knjige.


Svetovalnica: Redko kateri otrok ve, kaj pomeni »rabutati«

Potem, ko so košarkarji osvojili zlato medaljo, se marsikomu zastavlja vprašanje, kje in kdaj ter kako se taki uspehi začnejo. Nekaj je nadarjenost, trdo delo, prava roka, ki človeka vodi ter podpora staršev. Prav o otrocih in gibanju smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici, v katero smo povabili Petra Škerla iz Športnega društva ABC šport.


Novejše novice | Starejše novice