Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Papež s sirskimi begunci (foto: Radio Vatikan)
Papež s sirskimi begunci

Humanitarni koridor do Rima upanje za sirske begunce

Cerkev po svetu | 02.12.2016, 05:30 Petra Stopar

V sklopu posebnega humanitarnega koridorja bo danes v Rim z letalom prispelo 100 sirskih beguncev iz Libanona. Število beguncev, ki so v Italijo prišli na podlagi tega programa, bo tako doseglo številko 500. Humanitarne koridorje je že marca pozdravil papež Frančišek, saj jih je označil za konkretno znamenje zavezanosti miru in življenju.

Humanitarni koridorji so v Italiji pilotni projekt in prvi te vrste v Evropi. Predstavljajo varen prehod za tiste, ki iščejo mednarodno zaščito, da se izognejo nevarni plovbi s čolni preko Sredozemskega morja. Papež si želi, da bi se program razširil tudi po drugih državah.

V obdobju dveh let naj bi tako italijanske cerkvene organizacije pomagale sprejeti in namestiti tisoč beguncev. Pri tem v duhu ekumenizma sodelujejo skupnosti katoličanov in protestantov, med njimi Skupnost sv. Egidija in Zveza evangeličanskih Cerkva, projekt pa organizacije izključno same financirajo.

Do azila pomagajo najranljivejšim skupinam beguncev, kot so žrtve preganjanja, družine z otroki, bolni in starejši. Za njihovo nastanitev, življenje in integracijo v Italiji poskrbijo omenjene cerkvene skupnosti.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...