Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Franklin R. Puhek na desni strani (foto: Knjiga dr. Edija Gobca)
Franklin R. Puhek na desni strani

Ameriški Slovenec učil astronavta Glenna

Slovenci po svetu | 15.12.2016, 07:50 Matjaž Merljak

Prof. dr. Edi Gobec, vodja Slovensko-ameriškega raziskovalnega središča v Clevelandu, je v svojem velikem delu Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji opisal tudi Franklina Puhka, ki je pilotiranja raketoplana Mercury učil tdi nedavno umrlega astronavta Johna Glenna.

Ko je 8. decembra letos v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio v starosti 95 let umrl John Glenn, prvi ameriški astronavt in poznejši zvezni senator (1974-1999), ga je upravičeno v osmrtnicah opeval domala ves svet. Bil je eden največjih sodobnih ameriških junakov. Tudi Slovensko ameriško raziskovalno središče in gotovo še kateri ameriški Slovenec hrani pisma, ki smo jih dobivali od senatorja Glenna, saj je bolj kot je danes v navadi vzdrževal stike s svojimi volivci in je sam ali njegov urad redno odgovarjal na pisma.

Le malokdo pa ve, da je astronavt Glenn imel ameriškega slovenskega "inštruktorja" pred svojim prvim poletom v orbito dne 20. februarja 1962 in istočasno prvem poletu pionirske skupine Mercury 7 astronavtov. Vsi ti astronavti so pred poleti prihajali v podjetje General Dynamics, kjer jih je z raketoplani in pilotiranjem seznanjal slovenski ameriški vrhunski strokovnjak za medcelinske in vesoljske rakete Franklin Puhek, rojen v Hibbingu v Minnesoti, čigar stari starši (Puhek in Petrič) so bili priseljenci iz Grosupljega in Trške gore v Sloveniji.

Astronavti odprave "Mercury 7" so bili nesporni pionirji ameriških vesoljskih poletov. Naštejmo njihova imena: John Glenn, M. Scott Carpenter, L. Gordon (Gorbo) Cooper, ml., Virgil L. (Hus) Grissom, Walter M. (Wally) Schirra, Allan B. Shepard ml. in Donald K. Slayton.

Franklin Puhek je vseh sedem vesoljskih pionirjev pred poleti seznanjal z raketoplani Mercury. V enem svojih pisem mi je omenjal, da je bil posebno vesel pogovorov z Johnom Glennom, ki je nanj napravil močan vtis.

Znamka projekta Mercury
Znamka projekta Mercury © Knjiga dr. Edija Gobca

Puhek, prejemnik številnih priznanj, je umrl leta 2010. Leto pozneje je izšla ameriška spominska znamka "Project Mercury" v počastitev prvega, izredno plodnega desetletja vesoljskih programov, kjer je tako odločilno sodeloval tudi naš rojak, skupaj z več drugimi slovenskimi ameriškimi vesoljskimi strokovnjaki.

Poglavje o njem smo na straneh 71-77 objavili v knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji: Njihove sledi na Zemlji in v vesolju (Založba Družina, 2015) in v angleški izdaji, Slovenian American Inventors and Innovators: Their Contributions to America and the World (Družina, 2016), strani 72-79. V obeh bibliofilskih izdajah je tudi več slik Puhka in več kot sto drugih naših izumiteljev in inovatorjev in njih stvaritev ter številnih odlikovanj, ki so jih za svoje dosežke sprejeli. Kateri Slovenec bi ne bil ponosen nanje?

prof. dr. Edi Gobec

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...