Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Valentin Inzko (foto: Matjaž Merljak)
Valentin Inzko

Inzko čestital 'prijatelju manjšin'

Slovenci po svetu | 06.12.2016, 11:10 Matjaž Merljak

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS Valentin Inzko je čestital novemu avstrijskemu zveznemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu, ki je v nedeljo v ponovljenem drugem krogu volitev porazil svobodnjaka Norberta Hoferja. Z izidom volitev so tudi zadovoljni tudi drugi predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Kot poroča slovenski spored ORF, je van der Bellen po mnenju Inzka oseba, ki zastopa odprto, tolerantno in humanistično usmerjeno Avstrijo. V Avstriji, ki jo zastopa Van der Bellen, imajo svoje mesto ob veliki mizi republike Avstrije seveda tudi koroški Slovenci in druge narodnostne skupine, meni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Inzko. Celotna narodna skupnost da je večinsko podprla prijatelja manjšin, Van der Bellna, zato da je tudi veselje nad zmago v taboru narodne skupnosti neskaljeno, ugotavlja predsednik Narodnega sveta. Kot visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH je Inzko Van der Bellnu čestital že v nedeljo, pri tem pa je bil še posebej zadovoljen, da je volitve izgubil kandidat, ki ga je podpiral predsednik srbske entitete v BiH, Republike srbske Milorad Dodik, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "‚Skupaj‘ je filozofija zmagovalca. Vesel sem, da tisti iz BiH v Avstriji, med njimi pa še posebej Srbi, niso sledili pozivu Dodika, naj glasujejo za Hoferja, saj seveda vedo, kakšna stališča glede tujcev zastopa,“ je povedal Inzko. Sam je med predvolilno kampanjo odkrito podpiral Van der Bellna, tudi z oglasi, ki ji je sam plačal.

Tudi drugi predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so z zadovoljstvom in tudi olajšanjem sprejeli zmago kandidata s podporo Zelenih Alexandra Van der Bellna. Podpirali so ga že pred volitvami. Kot je za STA komentiral predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm, predsednik Avstrije nima kakih pomembnih pooblasti, je pa na simbolni ravni zelo pomembno, da je to volilno bitko dobil Van der Bellen, saj stoji za odprtostjo, svetovljanstvom in strpnostjo, tudi do manjšin. Zadovoljstvo je izrazil tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik, ki je izpostavil, da so avstrijske manjšine in s tem tudi slovenska narodna skupnost na vrhu države pridobili človeka, ki bo zagovarjal manjšinske pravice.

Poslujoči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip pa je za STA poudaril, da so si Slovenci na avstrijskem Koroškem ob izvolitvi Van der Bellna oddahnili. Tudi on je namreč izpostavil, da je novi avstrijski predsednik odprt do manjšinskih vprašanj. Dodal je, da nedeljski izid predstavlja neko "ponudbo avstrijski zvezni politiki, da končno dojame, kaj se dogaja v družbi". Veliko tistih, ki so volili Hoferja, je namreč po njegovih besedah avstrijski politiki želelo povedati, kaj jih skrbi in kje pričakujejo konkretne rešitve. Van der Bellen bo namreč po Olipovem mnenju "človek, ki bo opozarjal in nagovarjal zvezno vlado, naj se problemov, ki so na dnevnem redu, loti hitreje." "Pričakujem, da bo človek, ki bo družbo, ljudi in tudi volivce nasprotnega tabora nagovoril in skušal združevati," je še komentiral za STA.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...