Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Reform ni, ker na položajih ostajajo ljudje, ki so nanje prišli z dopingom

Slovenija | 28.12.2016, 15:37

Naše zdravstvo še ni dočakalo reforme. Prav tako ni reform na področju davkov in pravosodja, aktualna vladna koalicija tudi zamuja pri privatizaciji državnega premoženja. Vse to nadomešča z vsiljevanjem ukrepov s področja družine in ostalih osnovnih vrednot. Politični analitik in publicist Aleš Maver se strinja, da je težava med drugim v tem, da Slovenija četrt stoletja po osamosvojitvi še ni zmogla pravega preloma s starim režimom, ki tako ostaja prisoten v vseh porah naše družbe.

Maver je prepričan, da se nekaterih globinskih povezav v vsakdanjem življenju preprosto ne želimo zavedati, saj bi potem dejansko morali nekaj narediti drugače, a zato Slovenci prave volje v večjem delu svoje zgodovine nismo imeli, tudi danes je, tako Maver, ni. Naš položaj po osamosvojitvi je primerjal s položajem atletskega sveta, v katerem bi se ta znašel, če tekač Ben Johnson leta 1988 v Seulu, ko je postavil svetovni rekord na 100 metrov, ne bi padel na dopinški kontroli ter bi njegov rezultat obveljal in bi sam celo stopil na čelo pristojne zveze. "V tem primeru bi bilo delovanje Svetovne atletske zveze pod njegovim vodstvom v celoti namenjeno temu, kako prikriti uporabo dopinga v Seulu leta 1988."

Točno to se je po Mavrovih besedah zgodilo Sloveniji, saj na odločilnih položajih ostajajo ljudje, katerih edini globinski cilj je prikriti ali zmanjšati pomen dejstva, da so njihovi politični predniki ali oni sami prišli na oblast z dopingom, ki je bi veliko bolj krvav kot v Johnsonovem primeru, ter kako ohraniti ideološki in gospodarski monopol, ki je iz tega izhajal. "Še danes ni možna nobena resna reforma, ki bi bila korenita, ker bi slej ko prej trčila ali ob eno ali ob drugo stvar." Kot dodaja Maver, tega nosilci realne moči ne morejo in nočejo dopustiti, po drugi strani takšne zahteve povprečnega Slovenca oziroma povprečne Slovenke, razen v nekaterih redkih trenutkih, niso dobili. "Raje poskušamo najti druge razlage za to, da ni reform - z izjemo kratkoročnih. Ni volje, da bi se soočili z jedrom problema."

Načenjanje temeljnih vrednostnih osnov družbe Maver označuje za zanimiv pojav. Kot absurd vidi tudi dejstvo, da se številni mladi pri nas danes čutijo bolj povezani z oznanjevalci predplebiscitne in socialistične Slovenije. O vsem tem je med drugim spregovoril v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, ki ji boste na Radiu Ognjišče lahko prisluhnili v petek ob 20h.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...