Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Informacijska varnost čedalje bolj pomembna

Svet | 03.12.2016, 15:00 Petra Stopar

Včeraj se je v Novi Gorici sklenil največji dogodek v Sloveniji na področju informacijske varnosti – konferenca Infosek. Zanimanja zanjo je vsako leto več, saj se kibernetska kriminaliteta širi. Neuradno prinaša že več denarja kot trgovina z mamili. V zadnjih dneh smo mediji poročali o novem nizu hekerskih napadov na računalnike in pametne telefone, odmeval je tudi vdor v omrežje nemškega Telekoma.

Da se bo morala očitno navaditi na pogoste hekerske napade, je Nemčiji sporočila kanclerka Angela Merkel po nedeljskem kibernetskem napadu na telekomunikacijskega velikana Deutsche Telekom, zaradi katerega je imelo skoraj milijon uporabnikov otežen dostop do spleta. Kasneje je prišla vest, da je bilo na milijone uporabnikov Googlovih aplikacij na pametnih telefonih s sistemom Android tarča hekerjev in podobno.

Direktor podjetja Palsit iz Nove Gorice Aleksander Šinigoj, ki je organiziral konferenco Infosek, je povedal, da je informacijska varnost vedno bolj pomembna, saj je vedno več različnih naprav, ki se povezujejo na internet in s tem vedno več vdorov, ranljivosti in potencialnih lukenj.

Meni, da bi morala podjetja v informacijsko varnost vložiti več denarja in pojasnjuje razsežnosti posledic nekega hekerskega vdora: »Denar, ki se danes vloži v primerjavi z vrednostjo informacij, ki jih imajo podjetja, je še vedno premajhen. Kakšna je vrednost, če nekdo vdre v bolnico in zamenja podatke, da se kaj pripeti pri operaciji. Danes so pogosto vdorom podvržene tudi finančne ustanove, kot so banke. Škoda, ki jo povzroči nek vdor, je lahko višja zaradi izgube ugleda in ne toliko zaradi kraje nekaj tisoč evrov.«

Letos je bilo na konferenci več kot 440 ljudi: »Med njimi so informatiki kot tudi varnostni in sistemski inženirji, direktorji podjetij, poslovne sekretarke in drugi, ki skrbijo za to področje informacijske varnosti. To je področje, za katerega mora poskrbeti vsak zaposlen v podjetju, zavedati se mora svojega vedenja na internetu itn.« Čeprav se finančna sredstva, vložena v to področje, ves čas povečujejo in je kibernetska varnost postala velik posel, je naložb še vedno premalo glede na vrednost informacij v lasti določenih služb in podjetij, meni Šinigoj.

Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...