Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
La Salette (foto: Aritours)
La Salette

Vabljeni na Alpsko romarsko pot

| 30.11.2016, 19:17

Radio Ognjišče in Agencija Aritours vas pod odličnim strokovnim in duhovnim vodstvom vabita na štiridnevno romanje v Italijo in Francijo, na t.i. Alpsko romarsko pot, Sacra Di San Michele, La Salette, Oropa in sicer od 25. do 28. maja 2017. Duhovni vodja bo msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik radia Ognjišče.

1. dan: četrtek, 25. maj
Slovenija – Sacra di San Michele – Briancon

V zgodnjih jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo ter naprej mimo Benetk, Verone in Milana vse do Torina. Naš prvi alpski romarski cilj je bližnja opatija SACRA DI SAN MICHELE – monumentalni kompleks, znamenit po spektakularni legi na vrhu hriba nad vhodom v dolino Susa, od koder je prečudovit razgled. Spada med najznamenitejše opatije v severni Italiji ter večje komplekse romanske arhitekture v Evropi. Začetki opatije segajo v 10. stol. in ležijo na še starejših temeljih iz dobe Langobardov, večina stavbnega kompleksa pa je nastala do 13. stol. Po ogledih in maši nadaljujemo pot v Francijo, v osrčje Dauphinskih Alp. Preko slikovitega prelaza Col de Montgenevre prispemo v BRIANCON, najvišje ležeče mesto v Evropi (1320m), ki ga krasi starodavno obzidje. Večerja in nočitev v hotelu.

Sacra di San Michele
Sacra di San Michele © Aritours

2. dan: petek, 26. maj
Briancon – Gap – La Salette

Zajtrk in ogled mesta nato pa nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini v GAP, privlačno turistično alpsko mestece. Po postanku se po gorski panoramski cesti povzpnemo v LA SALETTE, enega najpomembnejših Marijinih romarskih krajev v Evropi, ki ga letno obišče več sto tisoč romarjev iz vseh evropskih dežel. Majhna vasica v srcu francoskih Alp je bila izbrana za kraj, kjer se je Marija leta 1846, podobno kot v Lurdu in Fatimi, prikazala majhnima pastirčkoma. Tudi njeno poročilo ljudem je podobno: »Spreobrnite se, molite, pokorite se, …« Po maši bo na voljo dovolj časa za okrepčilo, oglede, nakup spominkov, sprehode, … Po večerji podobno kot v Lurdu z lučkami v rokah med procesijo pojemo in molimo Mariji v čast. Nočitev v hotelu.

3. dan: sobota, 27. maj
La Salette – Voiron – Annecy

Po maši in zajtrku vožnja v VOIRON, kjer obiščemo slavno destilarno in največjo klet likerjev. Chartreuse je francoski liker, ki je poimenovan po kartuzijanih iz bližnjega samostana Grande Chartreuse. Menihi ga od leta 1737 izdelujejo po skrivnem receptu iz 130 zelišč in cvetlic. Po predstavitvenem filmu, liker z značilno zelenkasto barvo seveda tudi poskusimo. Našo pot nadaljujemo pod vznožje Savojskih alp do kraja ANNECY, kjer občudujemo vedno živahno srednjeveško jedro nad katerim se dviga trdnjava iz 16. stol. Mesto slovi tudi kot romarski kraj, kjer sta delovala sv. Frančišek Saleški, zavetnik katoliškega tiska, in sv. Ivana Šantalska, katerih grob se nahaja v baziliki Marijinega obiskanja. Vožnja v Italijo do hotela, večerja in nočitev.

La Salette
La Salette © Aritours

4. dan: nedelja, 28. maj
Oropa – Slovenija

Po zajtrku se podamo v osrčje pogorja Alpe di Hera, kjer na višini 1200 m leži skrita med alpskimi vršaci OROPA, ena najstarejših Marijinih božjih poti v Evropi. Ogled ogromnega romarskega kompleksa, ki ga letno obišče skoraj milijon romarjev iz vseh koncev Evrope. Izročilo pravi, da je Marijin kip prinesel iz Svete dežele škof sv. Evzebij in tukaj ustanovil puščavniško skupnost. V 13. stol. so zgradili prvo majhno cerkev, ko je le ta zaradi vedno večjega števila romarjev postala premajhna, so leta 1600 zgradili novo triladijsko, vanjo pa so pod mogočno kupolo postavili Evzebijevo kapelo s čudodelnim kipom »črne oropske Matere božje«. Po maši si ogledamo »staro in novo baziliko« z mogočno 81 m visoko kupolo, ter galerijo zahvalnih slik in predmetov. Slovo od gorskega sveta … in že smo na poti proti Sloveniji. Mimo Milana in Benetk se v kraje odhoda vrnemo v poznih nočnih urah.

CENA: 379 EUR (45 oseb), 429 EUR (35 oseb)
Cena je izračunana novembra 2016.

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine,
  • 3 polpenzioni v hotelih 3* in v romarskem domu na La Salettu (dvoposteljne sobe, TWC),
  • ogled kleti in destilarne ter degustacija likerjev, avdio guide sistem (slušalke),
  • zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja,
  • nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:

  • enoposteljna soba 70 EUR.

Prijavnina: 13 EUR (na pogodbo).

Odstopnina: 19 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Obilo prijetnih romarskih doživetij vam želi vaša agencija Aritours!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...