Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ognjišče december 2016 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče december 2016

Izšlo je decembrsko Ognjišče

| 30.11.2016, 09:45 Matjaž Merljak

Decembrska številka mesečnika Ognjišče ima kar štiri priloge: koledar, dva kataloga in naročilnica. V njej najdemo veliko vsebin za duhovno obogatitev adventnega časa. Posebnost te številke je tudi, da je v njej objavljen zadnji odgovor mons. Franca Boleta na pismo meseca.

Za adventno branje revija med drugim prinaša koledar za mlade, pogovor s Karlom Gržanom o doživljanju tega cerkvenega časa, pregled cerkvenega leta "od adventa do adventa", klepet z mladimi iz župnije Preska o adventnih vzpodbudah, ideje za izdelovanje lastnega darila ali voščilnic ...

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja je v pogovoru povedal še, zakaj so za gosta meseca izbrali namestnika predstojnika inštituta za slovenski jezike Frana Ramovša, Kozmo Ahačiča, o novih knjižnih izdajah Ognjišča in o zadnjem odgovoru očeta urednika, mons. Franca Boleta na pismo meseca.

Iz urednikove beležnice

Decembrska številka je tudi adventna številka in zadnja v tem letniku. Z adventom začenjamo novo cerkveno leto, zato smo cerkveno leto tudi predstavili v tokratni prilogi.

Temu Ognjišču so dodane kar štiri priloge: koledar dva kataloga knjig in naročilnica. Prvi je običajni katalog, v katerem predstavimo novosti, ki so izdane v zadnjem letu seveda z vabilom, da si knjige ogledate in jih naročite. Druga priloga je Miklavževa ponudba. Saj smo vam nekaj knjig že predstavili v novembrski številki Ognjišča, a smo vam tokrat pripravili posebno prilogo, ki naj olajša vašo odločitev, da za Miklavža pa tudi za božič ali novo leto podarite dobro knjigo verske vsebine. Žal v ponudbi ne moremo predstaviti vseh knjig, a upamo, da dovolj, da vam olajšamo odločitev. Vse naše knjige si lahko ogledate na spletu in v naših knjigarnah v Kopru, Ljubljani, Kranju, Mariboru in na Ptuju. Več o naročilnici za Ognjišče pa ob koncu tega sestavka.

Ognjišče december 2016 naslovnica
Ognjišče december 2016 naslovnica © Založba Ognjišče
Tretja priloga je koledar za leto 2017 - »Slovenija z zraka«. Gre za »krščanski« koledar, saj so na njem napisani cerkveni prazniki in godovi. Poleg tega ga krasijo fotografije različnih krajev v Sloveniji. Njihova posebnost je, da so posnete z zraka in sicer z dronom. Fotografije je posnel Janez Kotar. Koledar je darilo za vašo zvestobo Ognjišču.

Koledar nas bo spremljal skozi vse leto, kakor nas bo lahko skozi vse leto spremljala knjiga v dveh delih Svetnik za vsak dan. Gre za novo, razširjeno izdajo knjige, ki je izšla že pred leti in jo je napisal naš urednik Silvester Čuk. V njej so predstavljeni svetniki, ki godujejo na določen dan. Običajno je eden predstavljen obširneje, drugi, ki godujejo na tisti dan, pa nekoliko krajše. Velikokrat je razložen pomen imena in njegova pogostnost v Sloveniji. Napisano je tudi, kateri svetnik je zavetnik raznih poklicev in dejavnosti in kateri svetniki so priprošnjiki v raznih potrebah in stiskah. K temu iskanju na koncu druge knjige pomagajo kazala, v katerih lahko poiščete zavetnike in priprošnjike. Knjiga je tudi bogato ilustrirana in ob besedilu življenjepisa kakega svetnika lahko najdete tudi njegove misli. Iz povedanega lahko vidimo, da je v knjigo v dveh delih vloženo veliko truda in dela in veseli smo tega podviga naše založbe. Oba dela skupaj štejeta kar 848 strani. 

V začetku decembra pričakujemo tudi knjigo o ljubljanskem nadškofu Alojziju Šuštarju, ki jo je napisal njegov nekdanji tajnik in sedanji ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. V svojem delu je nadškofa predstavil kot enega od očetov slovenske samostojnosti. Prav v času odločilnih dogodkov (plebiscit, razglasitev samostojnosti in mednarodno priznanje) je bil tajnik nadškofa Šuštarja in je od blizu spremljal te dogodke. Sedaj je napisal spomine nanje, te pa obogatil s pogovori, objavljenimi na te teme v časnikih. V drugem delu knjige je škof Jamnik povabil še nekatere druge sodelavce in prijatelje, da so opisali svoje spomina na nekdanjega nadškofa.

Že zadnjič smo vam sporočili ceno novega letnika Ognjišča v letu 2017. Naj ponovimo bistvene stvari: Cena posamezne številke bo 2,80€, letna naročnina pri župnijskih uradih bo 30,90€, za naročnike po pošti pa 31,70€. Ostanite naročniki Ognjišča! Posamezniki boste prejeli položnice za naročnino proti koncu januarja. Ne pozabite, da je naročnina na Ognjišče lepo darilo, kakor so lepo darilo tudi knjige in druge ponudbe naše založbe. Zato tej številki prilagamo tudi naročilnico, s katero lahko komu poklonite naročnino na revijo. To vaše »darilo« ga bo razveselilo kar dvanajst krat v letu.  

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.