Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenska hrana (foto: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)
Slovenska hrana

Hrana nas spremlja vsak dan

Slovenija | 30.11.2016, 20:00 Nataša Ličen

V naši državi imamo vsak tretji petek v novembru Dan slovenske hrane, praznik doma pridelane hrane. Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. S hrano je povezana tudi kultura, navade ljudi, poklici, gospodarstvo, podoba krajine in še mnoga ostala področja. Dan slovenske hrane zato ne moremo in ne smemo povezovati samo s področjem prehrane. O hrani smo govorili z mladimi, ki jim lahko prisluhnete v Dijaški oddaji.

Anka Peljhan, organizatorica projekta »Kuhna pa to«: »Program je zasnovan z namenom izobraževanja otrok in mladih, da bodo izobrazili svoje starše, v času, ko vsi drvimo drug mimo drugega in skoraj mimo nas samih. Obujamo in ponujamo tradicionalne recepte, preproste postopke priprave jedi z namenom narediti drugače in za oči izjemno atraktivno.«

Nina in Primož iz Osnovne šole Ivana Skvarča, Zagorje ob Savi: »Zelo je pomembno, da se o zdravi hrani pogovarjamo tudi v šolah. Čeprav se v naši šoli prehranjujemo zdravo, je treba poskrbeti za še več lokalne hrane na krožnikih otrok in mladih. Veliko ljudi ima v našem okolju svoje vrtove, kar je dobro. Vpliv medijev je za področje razširjanja zdrave hrane zelo pomemben. Med najstniki je vabljivost hitro pripravljene hrane še vedno precej velika, mlade moramo prepričati, da umetna sladila ne dajejo pravega okusa. Domača hrana brez dodatkov je zdrava, kakovostna in najbolj okusna. Posebej dekleta se veliko obremenjujejo s težo, pomembno je, da se dobro počutijo in so zdrava.«

Kuhna pa to na Dan slovenske hrane
Kuhna pa to na Dan slovenske hrane © Kuhnapato

Neža in Ema: »O zdravi prehrani se v šoli pogovarjamo v šestem razredu, v sklopu Gospodinjstva. Po najinem mnenju je to premalo in otroci ne morejo biti dovolj osveščeni o pomenu zdrave in kakovostne hrane. Na vpliv prehranjevanja imajo vpliv mediji, družba, restavracije, ves svet. Mladi moramo paziti na hrano, ker še rastemo. Ni samo teža, pomembno je, da jemo dovolj in dobro. S hrano dobimo moč, posebej zajtrk je pomemben, da nam čez dan ne zmanjka moči in volje. Nekateri mislijo, da je zdrava prehrana samo sadje in zelenjava, potrebujemo vse, občasno tudi sladkorje, vendar v majhnih količinah.«

Slovenska hrana na poštnih znamkah
Slovenska hrana na poštnih znamkah © Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Nada Brezovar, mentorica in učiteljica: »Dan slovenske hrane je zelo pomemben, postati mora del našega vsakdana, odmevati mora vsako minuto življenja. V naši šoli se že najmanj devet let intenzivno prizadevamo za to, in enkrat mesečno ustvarjamo zgodbo, ki je edinstvena v Sloveniji. Oživljamo posameznike, ki so del našega okolja, kmete, obrtnike, ki proizvajajo kakovostno hrano, povabimo jih v šolo, da dobijo stik z njimi vsi učenci naše šole in ne samo posamezni razred.«

Iz Krmelja so za Dijaško oddajo o hrani spregovorila dekleta Nina, Lavra, Anja in Jessika: »Treba je jesti zdravo, ekološko in naravno pridelano. Domača hrana je tudi boljšega okusa. Me večinoma jemo takšno hrano, ker je najboljša in prisegamo nanjo.«

Slovenija, Sociala, Kmetijstvo, Oddaje, Hrana in okolje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...