Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Letalo v Gambelo (foto: Izidor Šček)
Letalo v Gambelo

VIDEO: Gambela je prva misijonska postaja

Etiopija 2016 | 26.11.2016, 21:16

Izidor in Jure sta skupaj z misijonarjem Jožetom Andolškom v poznem popoldnevu prispela v Gambelo. So na misijonu salezijancev, takoj po prihodu pa so obiskali tudi sestre, ki tam vodijo bolnišnico za ženske, moške in otroke, skrbijo za vrtec in imajo hišo za umirajoče.

Utrip na misijonu je zelo živahen, kar lahko vidite tudi na fotografijah. Prihod v Gambelo, ko so se iz Adis Abebe na skoraj 2400 metrov nadmorske višine, spustili na 400 metrov nadmorske višine je pomenil tudi povsem drugačno klimo. Vroče in zelo soparno je.

Utrip mesta je popolnoma drugačen od utripa prestolnice, na letališču pa so med drugim lahko opazovali raztovarjanje letal, ki so pripeljala pomoč v obliki hrane.Jure na svojem blogu piše:

Povsem so me očarale sestre Matere Terezije, ki smo jih obiskali proti večeru. Imajo ogromen misijon, v sklopu katerega je bolnišnica za žene, oddelek za moške, bolne otroke, ki jih v bolnišnici spremljajo mame. V bolnišnici je tristo bolnikov. Tristo! Morda bi številka ne bila tako posebno visoka, če nam sestra Soraya ne bi povedala, da v skupnosti deluje le šest sester. Skrbijo tudi za vrtec, v katerem je dvesto otrok, spremljajo umirajoče … Šest sester. No, pomagata jima dve sestri negovalki, sem in tja pa tudi kaka skupina prostovoljcev. Trenutno jih ni, postelje pa so zasedene. Pričakali so nas z radostno pesmijo, ploskanjem, toplo dobrodošlico, sestre pa tudi s hladno vodo. Paše! Pa še kako, nujna je v tej vročini! Sestre nimajo prav nobenega rednega dotoka denarnih sredstev. Ni organizacije, ki bi skrbela zanje, ni škofije, ki bi pomagala, ni države, ki bi imela čut … »Mati Terezija je delala le s pomočjo darov ljudi! Držimo se njenega načela. Včasih gre zelo težko, drugič pa le težko. Sprejela nas je sestra, rojena v Indiji, na koncu pozdravila sestra iz Bangladeša, ostale štiri so klečale pred Najsvetejšim v kapeli. Tam je odgovor na vprašanje: »Kdo pa vam pomaga pri vašem delu?«. Tam!

Etiopija 2016
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...