Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kaj pro-life skupnost pričakuje od nove ameriške administracije?

Cerkev po svetu | 01.12.2016, 12:49 Marta Jerebič

Tiskovna agencija ameriške škofovske konference, CNS, v tem tednu objavlja prispevke vodilnih cerkvenih predstavnikov o vprašanjih, ki so povezana s Cerkvijo in novo Trumpovo administracijo. Vodja odbora za življenje pri ameriški škofovski konferenci, kardinal Timothy Dolan, piše o tem, kaj gibanja za življenje želijo od novega vodstva ZDA. Zadnjih nekaj let je bilo zanje precej napornih. Industrija splava, ki izpostavlja svojo lažno retoriko izbire, Američane sili k temu, da so primorani sodelovati pri splavu, vztraja celo pri tem, da je splav družbeno dobro, da ga je treba financirati in povsem dovoliti.

Obamova administracija je zaveznica zagovornikov splava. Največ razprav je povzročila zdravstvena reforma, ki je verskim organizacijam sprva nalagala, da mora nuditi brezplačno kontracepcijo, potem so to prenesli na zavarovalnice. Zakonu Katoliška Cerkev v ZDA še vedno nasprotuje, saj katoličanom v zavarovalnicah nalaga, da delujejo v nasprotju s svojo vestjo. Obama je zavrnil predlog o ugovoru vesti v takih primerih, zavzema pa se tudi za zakon, ki bi zveznim državam prepovedal, da bi ustavile financiranje največji abortivni organizaciji Planned Parenthood.

Gibanja za življenje so po izvolitvi Donalda Trumpa previdno optimistična. Trump je vsaj na retorični ravni napovedal zaščito žensk in otrok pred splavom in zaščito Američanov, ki se zavzemajo za življenje. Napovedoval je, da bo ukinil državno financiranje splava, da bo podpisal prepoved splavov v visoki nosečnosti, ukinil financiranje organizacije Planned Parenthood in imenoval izključno pro-life sodnike na Vrhovnem sodišču.

Na svoji tranzicijski spletni strani obljublja, da bo v zdravstvu zaščitil vest posameznika, nedolžna človeška življenja od spočetja do naravne smrti, vključno z najranljivejšimi in prizadete. Kardinal Dolan upa, da bo predsednik Trump držal obljubo.

Še posebej pričakujejo takojšnjo uvedbo zaščite ugovora vesti v zdravstvu in ukinitev zakona, ki ljudem nalaga, da prek zdravstvenega zavarovanja plačujejo stroške kontracepcije. Ameriški škofje upajo tudi na reformo krivičnega in izkrivljenega zakona o splavu.

Kardinal Dolan od gibanj za življenje pričakuje, da bodo novo administracijo opominjali na dane obljube. Prav tako od njih pričakuje, da si bodo prizadevali za primerno oskrbo ob koncu življenja.

Kolorado je 8. novembra izglasoval samomor z medicinsko pomočjo, njegovi zagovorniki pa ne skrivajo svoje strategije po širjenju tega v vse zvezne države. Kot dodaja kardinal Dolan so dobro financirani, vztrajni in v vsaki državi delajo za ta smrtonosni načrt.

Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...