Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Poljska razglasila Jezusa Kristusa za kralja države

Svet | 30.11.2016, 11:48 Marjana Debevec

V svetišču Božjega usmiljenja v Krakovu so poljski škofje in predsednik države Jezusa Kristusa slovesno razglasili za kralja Poljske. Pristojni so med slovesnostjo prosili Jezusa, naj vlada poljskemu narodu, vsem državljanom in političnim voditeljem. Papež Frančišek pa je dopoldne sprejel francoske politike. Zaželel jim je, da bi tem novem obdobju za Francijo, ki je zaznamovano s strahom zaradi terorizma, znova našli pravi smisel politike.

Slovesnost ob ustoličenju Jezusa Kristusa kot kralja Poljske so obhajali v soboto, 19. novembra, v večini poljskih stolnic in župnijskih cerkva pa so jo ponovili naslednji dan, na nedeljo Kristusa Kralja, ko se je tudi uradno sklenilo sveto leto usmiljenja.

Za mnoge Poljake je Jezusovo ustoličenje pomenilo uslišano molitev poljske sestre Rosalie Zelkove, ki je v začetku 20. stoletja napovedala, kako bo njena domovina nekega dne deležna Božjega razodetja, da je Jezus resnično kralj. Številni verniki so prepričani, da je ta drzna razglasitev znamenje za začetek velikih sprememb v državi.

Po besedah poljskih škofov slovesnost ni pomenila vrhunca, pač pa začetek prizadevanj za ustoličenje Jezusa Kristusa na Poljskem in med poljskim narodom. Namen slovesnosti ni bil povečati Jezusovo čast in slavo, ampak je šlo predvsem za narodno priznanje Njegove vladavine. Kralj Kazimir je že pred 350 leti kronal Marijo kot kraljico Poljske.

Za prenovljeno politiko se je med sprejemom francoskih politikov zavzel tudi papež Frančišek. Spomnil je na težave, s katerimi se sooča Francija zaradi strahu pred terorizmom in dodal: »Kristjani so poklicani sodelovati z verniki vseh verstev in z vsemi ljudmi dobre volje, tudi z neverujočimi, da bi prispevali k oblikovanju boljšega sveta«.

Povabil jih je, naj nikoli ne pozabijo ljudi v pomanjkanju, tudi migrante in begunce ter dodal, da naj vrednote svobode, enakosti in bratstva znova preučijo v njihovem presežnem temelju: razlike bodo tako postale priložnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...