Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
P. Kolvenbach (foto: Radio Vatikan)
P. Kolvenbach

Umrl p. Kolvenbach

Cerkev po svetu | 29.11.2016, 11:07 Marta Jerebič

V 88-letu starosti je v petek zvečer umrl vrhovni predstojnik Družbe Jezusove med letoma 1983 in 2008 p. Peter-Hans Kolvenbach. Pogrebna maša bo jutri v Bejrutu, maša zadušnica v Rimu pa bo v cerkvi del Gesu v petek.

P. Kolvenbach se je rodil na Nizozemskem leta 1928. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1961 v Libanonu. Preden je bil med 33. generalno kongregacijo izvoljen za vrhovnega predstojnika, je bil provincial jezuitov na Bližnjem vzhodu. Po 25 letih vodenja reda je takratnemu papežu Benediktu XVI. podal svoj odstop. Zadnja leta je živel v Bejrutu v Libanonu in opravljal preprosto delo arhivarja in bibliotekarja na univerzi sv. Jožefa. Papež Frančišek se je v sožalnem telegramu spomnil »popolne zvestobe p. Kolvenbacha Kristusu in njegovemu evangeliju«, ki je bila združena z »velikodušno zavzetostjo« pri opravljanju dolžnosti v duhu služenja in za dobro Cerkve.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...