Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Welby: Ne smemo se bati povzdigniti glasu proti islamskim skrajnežem

Cerkev po svetu | 27.11.2016, 07:00 Marta Jerebič

Razlage, da nasilje Islamske države ni povezano z islamom, po besedah anglikanskega primasa Justina Welbyja niso nikomur v pomoč. Verski voditelji vseh veroizpovedi bi se morali odločno upreti dejanjem skrajnežev, ki jih ti izvajajo v imenu njihove vere, je poudaril canterburyjski nadškof. Običajna zavrnitev, da dejanja skrajnežev nimajo nič opraviti z islamom, le škoduje boju proti skrajniški ideologiji.

Obravnavati versko spodbujeno nasilje le kot varnostno vprašanje je obsojeno na propad, je po poročanju spletnega portala tednika Družina opozoril nadškof Welby. Če želimo proti temu učinkovito ukrepati, moramo prepoznati resnični motiv teroristov, torej širjenje strahu. 60-letni anglikanski primas je svoje misli predstavil v predavanju na pariškem katoliškem inštitutu, ki je cerkvenemu dostojanstveniku podelil častni doktorat.

V luči vse šibkejšega poznavanja verskih temeljev je Welby vse evropske kristjane spodbudil, naj znova osvojijo svojo sposobnost povezovanja v družbi. Celina bi morala obnoviti temeljno poznavanje vere, kristjani pa bi se morali naučiti, da bi svoje versko izrazoslovje in sporočilo krščanstva drugače mislečim ljudem znali predstaviti na razumljiv način.

»Enoten teološki glas bi moral biti del odgovora na nasilje islamskih skrajnežev – in ne smemo se bati tega glasu tudi povzdigniti«, je spodbudil anglikanski primas. Ob tem pa se ne smemo več slepiti, da »Islamska država« nima nič opraviti z islamom, da krščanske milice v Srednjeafriški republiki nimajo opravka s krščanstvom in da hindujsko nacionalistično preganjanje kristjanov na jugu Indije ni povezano s hinduizmom.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...