Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Hrvaška ne bo uvedla vinjet za avtoceste

Svet | 03.12.2016, 08:30

Čeprav je Hrvaška napovedovala uvedbo vinjet za avtoceste, bo še nekaj časa ohranila obstoječi sistem cestninjenja, a ga bo nekoliko posodobila. Minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki je še do nedavnega veljal za gorečega zagovornika uvedbe vinjet, zdaj pravi, da jih je omenjal kot eno od možnosti. Po njegovih besedah si država trenutno ne more privoščiti krčenja prihodkov od cestnin, saj morajo upravljavci avtocest v prihodnjem letu vrniti približno devet milijard kun posojil.

Hrvaška avtocest ne bo ne prodajala ne oddajala v koncesijo, ampak bo nadaljevala z avtomatizacijo pobiranja cestnin prek sistema satelitskega določanja položaja. Obenem bo v prihodnje povečala število cestninskih postaj z avtomatskimi blagajnami, ki bodo omogočale plačevanje cestnin ali s plačilnimi karticami ali s pomočjo predplačilnega elektronskega pobiranja cestnin, ter krčila število cestninskih postaj, na katerih bo mogoče plačati z gotovino.

Pri južnih sosedih Slovenije ocenjujejo, da satelitskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku ne bodo uveljavili še najmanj pet let. Butković ob tem poudarja, da je sam še naprej za vinjete, saj meni, da je brezstični sistem nekaj, za kar si je treba prizadevati. A dodaja, da je nekaj želja in nekaj dejstvo, da mora država odplačati za devet milijard kun obveznosti. Po njegovih besedah bo prihodnje leto eno najtežjih, ko gre za breme obveznosti, saj se bo pritisk nadaljeval tudi v nadaljnjih dveh letih.

Butković napoveduje, da bo vlada v Zagrebu do konca leta sprejela načrt za prestrukturiranje državnih podjetij, ki upravljajo z avtocestnim omrežjem. "Množičnih odpuščanj delavcev ne bo, a prestrukturiranje bomo izvedli," je jasen. Ob tem zagotavlja, da so v pripravo načrtov vključeni tudi pristojni sindikati.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...