Alen SalihovićAlen Salihović

Pobuda »Mama, oče in otroci« na polovici poti

Slovenija | 26.11.2016, 11:07 Marjana Debevec

Evropska državljanska pobuda Mama, oče in otroci, katere namen je zaščititi družino in zakon na evropski ravni predvsem z jasno definicijo, kaj sta družina in zakonska skupnost, sporoča, da je sedem držav članic Evropske unije že doseglo svoje narodne kvote pri zbiranju podpisov za podporo omenjeni pobudi. Poleg Poljske, Grčije, Slovaške in Finske so Madžarska, Hrvaška in Latvija dosegle, nekatere med njimi pa celo presegle minimalne kvote, ki veljajo za posamezne države. S tem je doseženo število minimalnih potrebnih kvot in polovični cilj za uspeh pobude na ravni Evropske unije. V Sloveniji je te podpise še treba zbrati.

»Z veseljem ugotavljamo, da smo dosegli število minimalnih kvot, potrebnih za uradno potrditev naše pobude. Kot je razvidno iz trenutnih rezultatov, imata zakonska zveza in družina v Evropi močno podporo. To je resnično veliko znamenje, ki kaže, kaj zakon in družina pomenita Evropejcem. Kot predsednica pobude Mama, oče in otroci sem vesela in ponosna, da je toliko državljanov pripravljenih izraziti svojo podporo tudi v javnosti«, je povedala Edit Frivaldszky. Obenem pa je izrazila upanje, da bo to spodbudilo tudi druge državljane, naj preko omenjene pobude izrečejo svoje mnenje v podporo zakonski zvezi in družini.

Pobudo Mama, oče in otroci so predlagali državljani iz sedmih različnih držav članic Evropske unije, nato pa se je hitro razširila po vsej Evropi. »Zanimiva je ugotovitev, da vse države, ki so prve dosegle minimalno potrebno število kvot, ležijo na vzhodnem delu celine. To jasno kaže na potrebo po skupni definiciji na evropski ravni, da bi se izognili napetostim, ki bi naposled lahko spodkopale socialni mir v Evropi«, je dejala Maria Hildingsson, članica državljanskega odbora in glavna tajnica pobude.

Sodelujoči v pobudi Mama, oče in otroci bodo nadaljevali z zbiranjem podpisov za dosego druge polovice zahtevanih kvot, skupno je namreč potrebnih milijon podpisov. Velik preboj s strani zgoraj omenjenih sedmih držav ni le spodbuda, ampak tudi močno politično znamenje na področju zakona in družine v kontekstu Evropske unije. To sporočilo je eden osrednjih namenov pobude, ki skuša svoje želje uveljaviti za metodo Evropske državljanske pobude, s katero lahko državljani izrazijo svoje mnenje in vplivajo na oblikovanje zakonodajnih predlogov povezave. Kvoto bo poskušala doseči tudi Slovenija.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...