Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Celovcu bo Slovenski gledališki praznik

Slovenci po svetu | 01.12.2016, 14:01 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza že več kot 50 let na praznik Brezmadežne, 8. decembra, pripravlja Slovenski gledališki praznik. To je edini dan v letu, ko je v Mestnem gledališču v Celovcu na ogled slovenska predstava.

Kot nam je povedala gledališka referentka Krščanske kulturne zveze Mateja Kert, je bil nekdaj to edinstven dogodek. V zadnjem času imajo na Koroškem (v Pliberku, Selah …) več profesionalnih gledaliških ponudb, Slovenski gledališki praznik pa ostaja edina slovenska predstava na največjem in najprestižnejšem odru v Celovcu.

»S tem smo spravili slovenščino na velik oder, v širšo javnost,« je naglasila Mateja Kert v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini. Predstavo izvede eno od profesionalnih gledališč iz Ljubljane, Trsta ali Gorice.

Letos gostuje Mestno gledališče ljubljansko s predstavo 1001 noč. Gre za muzikal po motivih libreta 1001 Katje Perat. Predstavo so izbrali tudi zaradi aktualnosti, saj se v Evropi vse bolj srečujemo s kulturo iz bližnjega Vzhoda. Zbirka Tisoč in ena noč je ena izmed najobsežnejših zbirk ljudskega pripovedništva in jo štejemo v zlato dobo islamske civilizacije, ki jo lahko umestimo med 8. in 13. stoletje. V tej verziji je posodobljena.

Vstopnice si je mogoče rezervirati na Krščanski kulturni zvezi po telefonu +43 463 516243 ali na elektronski naslov.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...