Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec (foto: Mohorjeva.at)
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec

Einspielerjev večer

Slovenci po svetu | 28.11.2016, 07:21 Matjaž Merljak

V Tischlerjevi dvorani v Celovcu bo nocoj Einspielerjev večer. S to prireditvijo bosta Narodni svet koroških Slovencev NSKS in Krščanska kulturna zveza KKZ obeležili spomin na duhovnika, politika, publicista in kulturnika Andreja Einspielerja.

NSKS in KKZ Einspielerjevo nagrado podeljujeta od leta 1988 dalje, da počastita osebnosti iz večinskega naroda, ki so si pridobile zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med Koroško in Slovenijo.

Lani je Einspielerjevo nagrado prejel Hubert Budai, novinar in vodja regionalne redakcije Kleine Zeitung v Velikovcu. Letos bosta organizaciji namesto podelitve Einspielerjeve nagrade priredila Einspielerjev večer. Na proslavi želita izraziti svoje spoštovanje nemško govorečim, ki so se naučili slovensko in/ali so se aktivno vključili v dejavnost slovenske narodne skupnosti.

Prireditev bo nocoj (28. novembra 2016) ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu. Na sporedu bodo pozdravne besede predsednika NSKS Zdravka Inzka, slavnostni govor predsednika KKZ Janka Krištofa in besede nekaterih oseb o njihovi odločitvi za učenje slovenskega jezika in njihovih izkušnjah s tem. Večer naj bo tudi priložnost za srečanje in pogovor. Večer bo moderirala Monika Novak-Sabotnik, za glasbeno podobo bodo poskrbeli: skupina Novum (vodi Traudi Rudolf), Sabina Wiegele (kitara) in Nadja Müller (vokal/kitara).

Duhovnik, politik, publicist in kulturnik msgr. prof. Andrej Einspieler (Sveče/Suetschach, 13.11.1813 – Celovec/Klagenfurt, 16.1.1888)

Kot duhovnik je deloval v različnih krajih na Koroškem, od 1846 naprej v Celovcu, katehet in profesor slovenščine na realki (do 1882).

V letu 1848 soustanovil (politično) Slovensko društvo v Celovcu, po letu 1848 eden najvidnejših političnih publicistov na Koroškem. Ustanovil več časopisov, m.dr. Slovenca, Mir, Stimmen aus Innerösterreich. Leta 1851 skupaj s škofom A. M. Slomškom in prof. A.

Janežičem soustanovitelj in prvi predsednik Društva sv. Mohorja (pozneje Družba sv. Mohorja, danes Mohorjeva družba v Celovcu), za versko, kulturno in politično življenje (koroških) Slovencev nadvse pomembne ustanove (predvsem izdajanje knig in časopisov v slovenščini).

A. Einspieler se je zavzemal za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, za sožitje obeh narodov na Koroškem, za splošno volilno pravico in politično svobodo. Kot vodilna politična osebnost koroških Slovencev je bil tudi poslanec v koroškem deželnem zboru (1862-63; 1871-78 in 1880-88).

V publikacijah v nemškem jeziku (Stimmen aus Innerösterreich, 1861 – 63; Draupost, 1863 – 66; Kärntnerblatt, bzw. Kärntner Volkstimme; 1869 – 83) je podpiral slovenske zahteve zlasti glede jezikovnih pravic v šolah in uradih.


Slovenski inštitut na Dunaju, Veleposlaništvo Republike Slovenije in Slovensko kulturno-informacijski center - SKICA vabijo na slavnostno akademijo, ki bo dvojezična in ima naslov: Josip Stritar (1836 – 1923) ob 180. obletnici njegovega rojstva.

Prireditev bo nocoj (v ponedeljek, 28. novembra 2016) ob 18.30 v Piaristengymnasium (BG 8), Jodok-Fink-Platz 2 na Dunaju.

Življenje, delo in osebnost Josipa Stritarja bo predstavila doc. dr. Irena Samide, za branje besedil iz pisateljskega opusa bodo poskrbeli dr. Nika Sommeregger, Metka Wakounig in Dominik Urak. Ob koncu bo odkritje spominske plakete.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...